Fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem to prawdziwa pychotka i klasyka w kuchni. Może jednak macie ochotę spróbować to warzywo w innym wydaniu? Popularny bloger i instagramer Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, opublikował apetyczny przepis.
Przepis pochodzi z bloga "Rozkoszny"
Składniki (na 2 porcje):
Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy skórką z limonki, płatkami chilli i skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i dokładnie obtaczamy. Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 220 st. C. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy jeszcze sokiem z limonki lub cytryny.
Wskazówka: zamiast kolendry (albo oprócz niej) można użyć także innych świeżych ziół, np. bazylii czy mięty.
Poniżej możecie zobaczyć, jak Rozkoszny przygotowywał danie.