Fasolka szparagowa? Z bułką to klasyk, ale zrób ją tym razem według przepisu Rozkosznego. Będziesz w szoku

Macie ochotę na fasolkę szparagową? Przyrządźcie ją tym razem inaczej! Popularny bloger Rozkoszny pokazał, jak przygotować karmelizowaną fasolkę z limonką i fistaszkami. Palce lizać!

Fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem to prawdziwa pychotka i klasyka w kuchni. Może jednak macie ochotę spróbować to warzywo w innym wydaniu? Popularny bloger i instagramer Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, opublikował apetyczny przepis.

Karmelizowana fasolka szparagowa z limonką, fistaszkami i kolendrą - przepis

Przepis pochodzi z bloga "Rozkoszny"

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g fasolki szparagowej (może być zarówno żółta, jak i zielona),
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (może być z cytryny),
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 łyżki posiekanych fistaszków,
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry,
  • sól
Zobacz wideo Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą

Jak zrobić karmelizowaną fasolkę szparagową z fistaszkami i kolendrą?

Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy skórką z limonki, płatkami chilli i skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i dokładnie obtaczamy. Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 220 st. C. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy jeszcze sokiem z limonki lub cytryny.

Wskazówka: zamiast kolendry (albo oprócz niej) można użyć także innych świeżych ziół, np. bazylii czy mięty.

Poniżej możecie zobaczyć, jak Rozkoszny przygotowywał danie.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.