Opieńka. Grzyb, który powinien zagościć w naszej kuchni na dłużej [PRZEPISY]

Opieńki nie należą do najpopularniejszych grzybów. Rzadko je zbieramy, a to błąd! Te grzyby świetnie sprawdzą się jako dodatek do sosów czy jako danie główne. Trzeba je jednak gotować przez pięć minut. Polecamy sprawdzone przepisy z wykorzystaniem opieńki - na sos do makaronu i smażone opieńki.

Opieńka. Grzyb. Sos makaronu

Opieńka. Grzyb. Sos makaronu. Składniki:

  • 300 g opieniek,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 duża cebula,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Opieńka. Grzyb. Sos makaronu. Przygotowanie:

Trzonki opieniek odcinamy. Oczyszczamy kapelusze i kroimy je w kostkę. Tak przygotowane grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy na sitku grzyby. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy będzie lekko rumiana, dodajemy grzyby i zalewamy bulionem. Wszystkie składniki gotujemy przez 20-30 minut. Grzyby muszą być miękkie. Po tym czasie zaprawiamy sos mąką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zabielamy sos śmietaną, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki lub koperek. Serwujemy z ulubionym makaronem.

Opieńki można też marynować. Oto świetny przepis: 

Opieńka. Grzyb. Opieńki smażone

Opieńka. Grzyb. Opieńki smażone. Składniki:

  • 300 g opieniek,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • ulubione zioła: na przykład majeranek, bazylia,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz.

Opieńka. Grzyb. Opieńki smażone. Przygotowanie:

Odcinamy trzonki opieńków. Kapelusze czyścimy. Płuczemy wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wystarczy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy opieńki. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło. Kroimy cebulę pokrojoną w pióra. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opieńki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Smażymy grzyby z obu stron. Gotowe! Opieńki smażone można podawać z pieczywem, a nawet z ziemniakami.

Więcej o: