Kotlety schabowe zwykle kojarzą się z tradycyjną kuchnią staropolską. Dziś jednak przychodzimy do was z pomysłem na kotlet schabowy po parysku. Ten przepis nie obejdzie się bez świeżych ziół oraz czosnku. Zaskoczeni? Nie ma czym, bo wbrew wszelkim spekulacjom, różnica pomiędzy tradycyjnym kotletem a tym paryskim nie jest duża. Czego będziemy potrzebować?
Kotlet schabowy po parysku. Składniki:
Kotlet schabowy po parysku. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od dokładnego posiekania ziół. W tym wypadku nie liczy się jednak ich ilość, ale jakość. Ten przepis będzie wymagał różnorodności. Kotlety schabowe rozbij dokładnie tłuczkiem, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na sam koniec dopraw je wcześniej posiekanymi przyprawami.
Przejdź do panierowania mięsa. Do jednej miski wbij dwa jajka i roztrzep je dokładnie widelcem. Do drugiej wsyp mąkę pszenną. Najpierw zamaczamy kotlety w jajku, a następnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane smażcie na patelni z rozgrzanym olejem oraz masłem na złoty kolor z obu stron.
Z czym podawać kotlety? Właściwie nie ma co do tego żadnej reguły. Naszymi ulubionymi dodatkami są jednak młode ziemniaki z masłem oraz koperkiem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Świetnym pomysłem będzie także przygotowanie zasmażanej kapusty.