Pomysł na szybki obiad? Kotlet schabowy po parysku przygotujesz w kilka minut [PRZEPIS]

Kotlet schabowy po parysku to doskonała alternatywa dla klasycznego, polskiego "schabowego". Jego przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut. Jakich składników będziesz potrzebować?

Kotlety schabowe zwykle kojarzą się z tradycyjną kuchnią staropolską. Dziś jednak przychodzimy do was z pomysłem na kotlet schabowy po parysku. Ten przepis nie obejdzie się bez świeżych ziół oraz czosnku. Zaskoczeni? Nie ma czym, bo wbrew wszelkim spekulacjom, różnica pomiędzy tradycyjnym kotletem a tym paryskim nie jest duża. Czego będziemy potrzebować?

Zobacz wideo Łosoś Łaciate

Pomysł na szybki obiad? Kotlet schabowy po parysku to aromatyczna wariacja na temat klasyku

Kotlet schabowy po parysku. Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże zioła:
  • natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn
  • olej i masło do smażenia

Kotlet schabowy po parysku. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od dokładnego posiekania ziół. W tym wypadku nie liczy się jednak ich ilość, ale jakość. Ten przepis będzie wymagał różnorodności. Kotlety schabowe rozbij dokładnie tłuczkiem, a następnie dopraw solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na sam koniec dopraw je wcześniej posiekanymi przyprawami.

Przejdź do panierowania mięsa. Do jednej miski wbij dwa jajka i roztrzep je dokładnie widelcem. Do drugiej wsyp mąkę pszenną. Najpierw zamaczamy kotlety w jajku, a następnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane smażcie na patelni z rozgrzanym olejem oraz masłem na złoty kolor z obu stron. 

Z czym podawać kotlety? Właściwie nie ma co do tego żadnej reguły. Naszymi ulubionymi dodatkami są jednak młode ziemniaki z masłem oraz koperkiem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Świetnym  pomysłem będzie także przygotowanie zasmażanej kapusty. 

Więcej o: