Risotto z kurkami czy risotto z kurkami i kurczakiem? Wybierz swoją wersję pysznego dania

Risotto z kurkami to fantastyczne danie, które warto jest przygotować zwłaszcza na początku jesieni, kiedy mamy dostęp do dobrej jakości kurek. Mylą się ci, którzy uważają, że jest to po prostu ryż z kurkami. Dowiedz się jak przyrządzić danie, które przywędrowało do nas prosto z Włoch.

Risotto to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Niektórym może wydawać się, że jest to po prostu ryż z kurkami, kurczakiem lub innymi dodatkami, jednak prawda jest inna. Odpowiednio przygotowane risotto jest delikatne, kremowe i aromatyczne. Zdecydowanie nie ma nic wspólnego z tradycyjnie gotowanym w Polsce ryżem. Kluczem do sukcesu, jak zawsze w przypadku kuchni włoskiej, jest wysoka jakość składników. Przede wszystkim należy pamiętać, że bazą dania jest ryż i musimy wybrać odpowiednią jego odmianę. Najbardziej popularną i dostępną w Polsce jest na przykład ryż odmiany Arborio. Doskonale sprawdzą się również odmiany Baldo, Padano czy Roma. Dlaczego wybór ziaren ryżu jest kluczowe? Ponieważ nie każda odmiana ryżu charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi oraz nie absorbuje odpowiednio płynu. Przygotuj odpowiednie składniki i sprawdź prosty przepis na pyszne włoskie danie!

Zupa minestrone pochodzi z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od włoskiego słowa minestra, czyli po prostu zupaZupa minestrone - przepis na doskonałe włoskie danie obiadowe

Risotto z kurkami: przepis


Produkty potrzebne do wykonania to:

  • 100 gram ryżu (np. Arborio)
  • 100 gram kurek
  • 100 ml białego wina
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 mała cebula
  • około 5 łyżek masła
  • 1 pomidor
  • około 5 łyżek sera (najlepiej parmezanu)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, pomidory suszone, papryka ostra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Zobacz wideo Sprawdź również:

Wykonanie:

  1. Kurki należy dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. 
  2. Na patelni ostrożnie rozgrzewamy masło, na którym przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku oraz kurki.
  3. Dodajemy surowy ryż i przesmażamy go razem z uduszonymi składnikami przez ok 2 minuty.
  4. Po 2 minutach wlej na patelnię białe wino, zamieszaj i zaczekaj aż alkohol wyparuje.
  5. Następnie do całości stopniowo dodajemy bulion. Co jakiś czas mieszamy. Ryż musi stopniowo wchłonąć cały bulion.
  6. Dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego pomidora.
  7. Przyprawiamy i przez chwilę dusimy. Dodajemy oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Danie posypujemy serem.

Gotowe!

Risotto to ryż przygotowywany z gęstym sosem z bulionu, masła i parmezanu oraz dowolnymi dodatkamiJak zrobić najlepsze risotto? Wybór ryżu jest kluczowy. Znamy prosty przepis

Risotto z kurkami i kurczakiem

Risotto to doskonały przepis zarówno dla miłośników dań z dodatkiem warzyw, jak i dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Decydując się na przygotowanie risotto zwiększacie swoje szanse na zadowolenie wszystkich członków rodziny! Jest to danie, którego podstawą jest odpowiednio przygotowana baza, czyli kremowy i delikatny ryż otulony aksamitną emulsją. To od nas zależy na jakie dodatki mamy ochotę. Do powyższego przepisu na risotto z kurkami doskonale pasuje mięsny dodatek w postaci kurczaka. Pierś z kurczaka wystarczy pokroić na odpowiedniej wielkości kawałki, posolić i przesmażyć na patelni. Tak przygotowane mięso wystarczy dodać do risotto.

Ryż z kurkami: przepis dla zabieganych

Risotto to dobry pomysł na pożywny obiad, jednak poprawne przygotowanie może okazać się dla wielu z nas zbyt czasochłonne. Jeśli odstrasza nas czas przygotowania, wystarczy wykorzystać znacznie szybszą wersję dania, która tylko na pozór przypomina risotto. Wykorzystaj dostępny w każdym sklepie dowolny rodzaj ryżu i aromatyczne kurki, żeby przygotować sycące danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka kurek 
  • 1 szklanka groszku zielonego lub inne ulubione warzywa
  • 1 puszka pomidorów w kostce
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 papryka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory, czosnek, bazylia
  • garść parmezanu lub żółtego sera startego na tarce

Wykonanie:

  1. Gotujemy ryż.
  2. Obieramy i kroimy w kostkę czosnek, cebulę, paprykę i pomidora. 
  3. Rozgrzewamy olej lub masło na patelni na małym ogniu, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy je przez 10 minut.
  4. Do warzyw na patelni dodajemy ugotowany ryż oraz przyprawy.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez około 10 minut.
  6. Nakładamy porcje na talerze i posypujemy serem.

Zobacz też: Risotto z burakami i grillowanym kozim serem

Ryż smażony z warzywami to błyskawiczne danie, które można przygotować wykorzystując dostępne składniki. Smak kurek dodaje daniu elegancji, ale jeśli ich nie masz, z powodzeniem możesz wykonać równie atrakcyjne i smaczne propozycje wykorzystując to, co zalega w lodówce. Niezależnie od okazji, możemy być przekonani, że nasi bliscy będą zachwyceni. Pamiętaj jednak, że prawdziwe risotto z kurkami i kurczakiem to zupełnie inne danie, na którego przygotowanie warto znaleźć czas.

Więcej o: