Kremowy sernik z dynią: przepis na jesienny deser

Sernik dyniowy możemy podawać jako dodatek do kawy oraz herbaty, ale może również zastąpić nam drugie śniadanie. Jeśli to okazałe warzywo nie kojarzy nam się z deserami, to pora to zmienić i poznać poznać przepis na nietuzinkowy kremowy sernik z dynią. Uwierz nam - sernik z dyni to dopiero początek kulinarnych eksperymentów, które pokocha cała rodzina.

Sernik dyniowy nie musi być trudny. Wiele osób rezygnuje z kulinarnego eksperymentowania głównie z tego powodu, że obawia się porażki. Jest to ogromny błąd. Pieczenie może dać nam wiele satysfakcji, ale i urozmaicić spotkania przy kawie z najbliższymi. Przepis, który przedstawimy jest prosty i stosunkowo szybki. 

Sernik dyniowy bardzo puszysty

Choć dodawanie warzyw do słodkich wypieków może wydawać się ryzykownym pomysłem, to w tym wypadku warto spróbować. Dynia ma charakterystyczny słodki smak, dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów. W zależności od odmiany dynie mogą być bardziej lub mniej słodkie, mogą mieć wyczuwalny orzechowy smak i aromat. Właśnie dlatego dynia doskonale sprawdza się jako dodatek do sernika, wzbogacając jego smak i dając energetyczny pomarańczowy kolor. Przekonajcie się sami, korzystając z poniższego przepisu na sernik z dyni.


Składniki na spodnią warstwę ciasta:

  • około 1 szklanki rozdrobnionych herbatników
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu zmielonego dobrej jakości
  • 0,5 kg podpieczonej i zmielonej dyni
  • 4 jaja
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru białego

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij herbatniki ręcznie lub za pomocą blendera kielichowego.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj przyprawę korzenną lub cynamon.
  3. Do rozpuszczonego masła dodaj miazgę z herbatników i wymieszaj dokładnie. Powinna powstać masa o konsystencji mokrej ziemi.
  4. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę z herbatników, wyrównaj ją i ugnieć. Wstaw tortownicę do lodówki. 
  5. Składniki na masę umieść w misce i wymieszaj je dokładnie przy pomocy miksera lub blendera ręcznego.
  6. Opcjonalnie: masę można ubogacić rodzynkami i migdałami.
  7. Tak przygotowaną masę, wylewamy na spód ciasta przygotowany z herbatników.
  8. Cisto pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Sernik z dyni bez sera

Sernik z dyni możemy wykonać bez sera. Jest to doskonały wariant zwłaszcza dla osób, które są uczulone na mleko, ser lub mają nietolerancje pokarmowe w tym kierunku. Do przygotowania sernika bez sera będziemy potrzebowali:

Składniki na spód:

  • około 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • około 30 gram ksylitolu bądź cukru
  • 1-2 żółtka w zależności od wielkości jajka
  • odrobina proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • około pół kilograma dyni, którą musimy zetrzeć na dużych oczkach na tarce
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 jaja i 1 białko
  • połowa szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść wiórków kokosowych - posypiemy nimi wierzch ciasta
  • agar

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu zagniatamy na jednolitą masę, a następnie wałkujemy. Ciasto przekładamy na formę. Tak przygotowany spód wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. 
  2. Następnie rozmieszaj mleko w puszce i odlej około 3/4 szklanki. Resztę dolewamy do dyni.
  3. Resztę mleka kokosowego (ok. 1/4 puszki) dolewamy do dyni i miksujemy blenderem.
  4. Przygotowany spód ciasta wyjmij z lodówki i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 
  5. Jaja ubij z cukrem na gładką masę.
  6. Do ubitych jaj dodaj masę dyniową i olej kokosowy oraz mąkę i wymieszaj dokładnie.
  7. Tak przygotowaną masę przelewamy na upieczony spód ciasta.
  8. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  9. Podgrzej 3/4 puszki mleka kokosowego, dodaj do niego agar i mieszaj.  Kiedy agar rozpuści się w mleku, zdejmuj z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy masa przestygnie wylewamy na ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki.
  10. Udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis!

Kremowy sernik z dynią i miodem

Kremowy sernik z dynią i miodem to obowiązkowa pozycja, która powinna pojawić się na stole, podczas jesiennego podwieczorku. To wspaniały dodatek do aromatycznej kawy lub imbirowej herbaty. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 4-5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 gram upieczonego miąższu z dyni (ciepłej pulpy)
  • 4-5 łyżek miodu - rodzaj, wedle upodobania smakowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szklanka śmietanki 36%

Wykonanie:

  1. Przygotuj tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. Śmietanę 36% wstaw do lodówki.
  3. Umieść w dużej misce twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną, miąższ dyni, miód oraz cynamon.
  4. Wymieszaj składniki w misce przy pomocy miksera lub blendera ręcznego do uzyskania jednolitej masy. 
  5. Przelej powstałą masę do przygotowanej formy.
  6. Piecz masę 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
  8. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem i wyłóż ją na wierzch wystudzonego ciasta.
  9. Tak przygotowaną tortownicę, włóż na noc do lodówki (jeśli zdołasz powstrzymać się przed degustacją przez całą noc).

Sernik to wyjątkowe ciasto, ale zwykle wymaga od nas odczekania, zanim je zjemy. Noc spędzona w lodówce sprawia, że wypiek jest jeszcze pyszniejszy, a składniki wzajemnie się przenikają. Sernik nie należy do bardzo słodkich ciast. Dlatego, też możemy podawać je nawet jako drugie śniadanie.

Zobacz też: Sernik na zimno? Przepis z mascarpone zawładnie waszymi podniebieniami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.