Zamiast tradycyjnego rosołu od czasu do czasu warto postawić na egzotyczne smaki i zaskoczyć gości nietypową zupą, która będzie równie sycąca. Zupa tajska z krewetkami i zupa tajska z kurczaka to fantastyczny pomysł na pierwsze danie na niedzielny obiad.
Zupa tajska z kurczaka- lista składników
Zanim przystąpimy do gotowania, trzeba najpierw wybrać się na małe zakupy, poniżej znajdziesz listę produktów potrzebnych do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem w roli głównej:
- makaron ryżowy- 200 g
- pierś z kurczaka- 300 g
- papryka żółta- 1 sztuka
- pasta curry
- bulion warzywny- kostka 200 g
- mleczko kokosowe- 200 g
- papryka czerwona- 2 sztuki
- cebula- 1 sztuka
- cukinia- 1 sztuka
- oliwa z oliwek- 30 g
Zobacz wideo Zobacz też przepis na zupę z batata i marchewki
Zupa tajska: przepis na bazie kurczaka
Oto pierwszy przepis na zupę tajską z kurczakiem:
- Makaron należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Tak przygotowany makaron odstawiamy na 10 minut, aż się całkiem namoczy.
- W kolejnym kroku należy wlać do garnka oliwę, następnie dodać pastę curry i wszystko razem podsmażyć.
- Następnie do garnka dodajemy posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Całość smażymy około 3 minuty.
- Na kolejnym etapie należy dodać cukinię oraz paprykę pokrojone w cienkie paski, całość ponownie smażymy przez 2 minuty.
- Na kolejnym etapie dodajemy gorący bulion i chwilę gotujemy.
- Czas na dodanie makaronu, który gotujemy razem z zupą przez 15 minut.
- Następnie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy je z zupą.
- Na koniec całość należy zdjąć z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić zupę limonką.
- Do dekoracji warto dodać gałązki pietruszki.
Zupa tajska z krewetkami- lista składników
Zupa tajska z krewetkami wymaga nieco większych zakupów, ale zdecydowanie warto zgromadzić wszystkie potrzebne składniki. To właśnie poniższa lista gwarantuje wyjątkowy smak i aromat:
- krewetki- 400 g
- mleczko kokosowe- 400 ml
- cebula- 1 sztuka
- czosnek- 4 ząbki
- starty świeży imbir- 6 łyżeczek
- trawa cytrynowa- 4 łyżeczki
- kurkuma- 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach- 4 łyżeczki
- sos rybny- 5 łyżek stołowych
- sok z limonki
- kalafior- 5 różyczek
- marchewki- 3 sztuki
- ziemniaki- 4 sztuki
- bulion warzywny- 1,3 l
- ostra papryka- 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- olej kokosowy
Zupa tajska: przepis z krewetkami krok po kroku
Przedstawiamy przepis na zupę tajską z krewetkami:
- Na dobry początek obieramy warzywa, kalafior należy pokroić na małe części.
- W małą kostkę kroimy też ziemniaki oraz marchew.
- Krewetki należy obtoczyć w mieszance soli, papryki i pieprzu.
- Kolendrę należy uprażyć i zetrzeć na tarce, na koniec dodajemy odrobinę soli.
- Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy imbir, kolendrę, kurkumę, trawę cytrynową i chwilę całość smażymy.
- W kolejnym kroku należy dodać kalafior, ziemniaki, marchew oraz bulion warzywny. Warzywa gotujemy, aż staną się lekko miękkie.
- Na koniec dodajemy sos rybny mleczko kokosowe, krewetki oraz sok z limonki i lekko gotujmy.
- Gotową zupę należy doprawić solą oraz pieprzem.
Zobacz też: Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Rozgrzewające danie na chłodną jesień