Zupa tajska na dwa sposoby- sprawdź i wybierz swój ulubiony

Zupa tajska to prawdziwa uczta dla zmysłów. Można ją przyrządzić na milion różnych sposobów. Dziś prezentujemy dwa pyszne przepisy na bazie krewetek i kurczaka.

Zamiast tradycyjnego rosołu od czasu do czasu warto postawić na egzotyczne smaki i zaskoczyć gości nietypową zupą, która będzie równie sycąca. Zupa tajska z krewetkami i zupa tajska z kurczaka to fantastyczny pomysł na pierwsze danie na niedzielny obiad.

Kurczak po tajsku smakuje doskonale z różnego typu dodatkami, zarówno z ryżem, jak i z makaronem np. udon lub sojowym czy z ziemniakamiKurczak po tajsku jak z restauracji - z mleczkiem kokosowym i pastą curry

Zupa tajska z kurczaka- lista składników 

Zanim przystąpimy do gotowania, trzeba najpierw wybrać się na małe zakupy, poniżej znajdziesz listę produktów potrzebnych do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem w roli głównej: 

  • makaron ryżowy- 200 g 
  • pierś z kurczaka- 300 g 
  • papryka żółta- 1 sztuka 
  • pasta curry 
  • bulion warzywny- kostka 200 g 
  • mleczko kokosowe- 200 g 
  • papryka czerwona- 2 sztuki 
  • cebula- 1 sztuka 
  • cukinia- 1 sztuka 
  • oliwa z oliwek- 30 g 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na zupę z batata i marchewki

Zupa tajska: przepis na bazie kurczaka

Oto pierwszy przepis na zupę tajską z kurczakiem:

  1. Makaron należy przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Tak przygotowany makaron odstawiamy na 10 minut, aż się całkiem namoczy. 
  2. W kolejnym kroku należy wlać do garnka oliwę, następnie dodać pastę curry i wszystko razem podsmażyć. 
  3. Następnie do garnka dodajemy posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Całość smażymy około 3 minuty. 
  4. Na kolejnym etapie należy dodać cukinię oraz paprykę pokrojone w cienkie paski, całość ponownie smażymy przez 2 minuty. 
  5. Na kolejnym etapie dodajemy gorący bulion i chwilę gotujemy. 
  6. Czas na dodanie makaronu, który gotujemy razem z zupą przez 15 minut. 
  7. Następnie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy je z zupą. 
  8. Na koniec całość należy zdjąć z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić zupę limonką. 
  9. Do dekoracji warto dodać gałązki pietruszki. 

Zupa tajska z krewetkami- lista składników

Zupa tajska z krewetkami wymaga nieco większych zakupów, ale zdecydowanie warto zgromadzić wszystkie potrzebne składniki. To właśnie poniższa lista gwarantuje wyjątkowy smak i aromat:

  • krewetki- 400 g 
  • mleczko kokosowe- 400 ml 
  • cebula- 1 sztuka 
  • czosnek- 4 ząbki 
  • starty świeży imbir- 6 łyżeczek 
  • trawa cytrynowa- 4 łyżeczki 
  • kurkuma- 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach- 4 łyżeczki 
  • sos rybny-  5 łyżek stołowych 
  • sok z limonki
  • kalafior- 5 różyczek 
  • marchewki- 3 sztuki 
  • ziemniaki- 4 sztuki 
  • bulion warzywny- 1,3 l 
  • ostra papryka- 1 łyżeczka 
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy 

zupa kurkowa, zdjęcie ilustracyjneZnamy przepis na smak dzieciństwa. Zupa z kurek jak u babci to proste danie

Zupa tajska: przepis z krewetkami krok po kroku 

Przedstawiamy przepis na zupę tajską z krewetkami:

  1. Na dobry początek obieramy warzywa, kalafior należy pokroić na małe części. 
  2. W małą kostkę kroimy też ziemniaki oraz marchew. 
  3. Krewetki należy obtoczyć w mieszance soli, papryki i pieprzu. 
  4. Kolendrę należy uprażyć i zetrzeć na tarce, na koniec dodajemy odrobinę soli. 
  5. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy imbir, kolendrę, kurkumę, trawę cytrynową i chwilę całość smażymy. 
  6. W kolejnym kroku należy dodać kalafior, ziemniaki, marchew oraz bulion warzywny. Warzywa gotujemy, aż staną się lekko miękkie. 
  7. Na koniec dodajemy sos rybny mleczko kokosowe, krewetki oraz sok z limonki i lekko gotujmy. 
  8. Gotową zupę należy doprawić solą oraz pieprzem. 

Zobacz też: Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Rozgrzewające danie na chłodną jesień

Więcej o: