Karkówka po cygańsku- przepis na wspomnienie lata

Karkówka po cygańsku to idealna propozycja dla miłośników grilla, którzy tęsknią za latem. W tym pysznym daniu zamknięte są niezwykłe aromaty. Szukasz pomysłu na obiad, który zachwyci Twoich bliskich? Sprawdź przepis na karkówkę po cygańsku.

Karczek po cygańsku danie dla cierpliwych 

Karkówka po cygańsku nie zajmuje dużo czasu na etapie przygotowania, ale trzeba chwilę poczekać, aż mięso upiecze się w piekarniku. Z pewnością nie jest to danie na szybko. Każdy, kto planuje podać karczek po cygańsku na proszonym obiedzie, powinien od samego rana zająć stanowisko w kuchni. Szczegóły znajdziesz poniżej.  

Karkówka po cygańsku z ziemniakami- lista składników 

Zanim przejdziemy do pieczenia, najpierw trzeba zrobić odpowiednie zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów niezbędnych do przygotowania prawdziwej uczty. Sprawdź potrzebne składniki do przygotowania karkówki po cygańsku z ziemniakami.

Składniki do wykonania zalewy: 

  • Woda- 1 szklanka 
  • Ocet winny- 6 łyżek stołowych 
  • Keczup pikantny- pół szklanki 
  • Koncentrat pomidorowy- 200 ml 
  • Słodka papryka- 1/3 łyżeczki 
  • Ostra papryka- 1/3 łyżeczki 
  • Cukier- 6 łyżek stołowych 
  • Czosnek-pół łyżeczki 
  • Przyprawy: sól i pieprz 

Dodatki: 

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Karkówka po cygańsku: przepis krok po kroku

Przepis na karkówkę po cygańsku nie jest zbyt trudny, ale jak już wcześniej wspomniano, wymaga czasu. To typowo weekendowe danie. Jak je przygotować?

  1. Na dobry początek należy pokroić karkówkę w plastry o średniej grubości. 
  2. Następnie mięso należy przyprawić i obtoczyć w mące. 
  3. Tak przygotowane kawałki obsmażamy z każdej strony. 
  4. Ostatni etap przygotowanie mięsa to ułożenie karkówki na dnie naczynia żaroodpornego. 
  5. Cebulę należy pokroić w kształt półksiężyca i ułożyć warstwę na karkówce. 
  6. Kolejna warstwa to starte pieczarki. 
  7. Na wierzchu należy ułożyć paprykę pokrojoną w cienkie paski. 
  8. Przygotowanie zalewy polega na wymieszaniu wszystkich składników. 
  9. Następnie należy zalać nią zawartość naczynia żaroodpornego.  
  10. Naczynie należy zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika. 
  11. Mięso pieczemy przez około dwie godziny w temperaturze 160 stopni. 
  12. W międzyczasie warto przygotować ziemniaki, idealnie pasują lekko podpiekane. 

Zobacz też: Karkówka - sprawdź trzy przepisy na smaczną karkówkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.