Karczek po cygańsku danie dla cierpliwych
Karkówka po cygańsku nie zajmuje dużo czasu na etapie przygotowania, ale trzeba chwilę poczekać, aż mięso upiecze się w piekarniku. Z pewnością nie jest to danie na szybko. Każdy, kto planuje podać karczek po cygańsku na proszonym obiedzie, powinien od samego rana zająć stanowisko w kuchni. Szczegóły znajdziesz poniżej.
Karkówka po cygańsku z ziemniakami- lista składników
Zanim przejdziemy do pieczenia, najpierw trzeba zrobić odpowiednie zakupy. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów niezbędnych do przygotowania prawdziwej uczty. Sprawdź potrzebne składniki do przygotowania karkówki po cygańsku z ziemniakami.
Składniki do wykonania zalewy:
- Woda- 1 szklanka
- Ocet winny- 6 łyżek stołowych
- Keczup pikantny- pół szklanki
- Koncentrat pomidorowy- 200 ml
- Słodka papryka- 1/3 łyżeczki
- Ostra papryka- 1/3 łyżeczki
- Cukier- 6 łyżek stołowych
- Czosnek-pół łyżeczki
- Przyprawy: sól i pieprz
Dodatki:
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Karkówka po cygańsku: przepis krok po kroku
Przepis na karkówkę po cygańsku nie jest zbyt trudny, ale jak już wcześniej wspomniano, wymaga czasu. To typowo weekendowe danie. Jak je przygotować?
- Na dobry początek należy pokroić karkówkę w plastry o średniej grubości.
- Następnie mięso należy przyprawić i obtoczyć w mące.
- Tak przygotowane kawałki obsmażamy z każdej strony.
- Ostatni etap przygotowanie mięsa to ułożenie karkówki na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebulę należy pokroić w kształt półksiężyca i ułożyć warstwę na karkówce.
- Kolejna warstwa to starte pieczarki.
- Na wierzchu należy ułożyć paprykę pokrojoną w cienkie paski.
- Przygotowanie zalewy polega na wymieszaniu wszystkich składników.
- Następnie należy zalać nią zawartość naczynia żaroodpornego.
- Naczynie należy zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Mięso pieczemy przez około dwie godziny w temperaturze 160 stopni.
- W międzyczasie warto przygotować ziemniaki, idealnie pasują lekko podpiekane.
Zobacz też: Karkówka - sprawdź trzy przepisy na smaczną karkówkę