Zupy na obiad. Dynia i grzyby - dwa składniki i dwie obłędne zupy na jesień

Zupy na obiad, te rozgrzewające, sycące, po prostu pyszne, najchętniej jemy jesienią. Gdy zaczynają się chłodniejsze poranki, marzymy o gorącej kawie, a już za chwilę o zupie na obiad. Mamy dwie propozycje z jesiennymi klasykami - zupę na obiad z dyni i grzybową zupę na obiad.

Zupy na obiad – krem z dyni

Zupy na obiad – krem z dyni. Składniki:

  • 500 g dyni,
  • cztery ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • szklanka dowolnego mleka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 0,5 litra bulionu, na przykład z tego przepisu:
  • przyprawy: kurkuma, sól i pieprz.

Zupy na obiad – krem z dyni. Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Obieramy i kroimy ziemniaki. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek – wszystko pokrojone w plasterki. Dodajemy dynię i ziemniaki. Chwilę podsmażamy. Doprawiamy przyprawami, wciąż mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy pomidory, mleko. Blendujemy i gotowe!

Zobacz wideo

Zupa na obiad – grzybowa

Zupa na obiad – grzybowa. Składniki:

  • garść suszonych lub świeżych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 100 ml śmietana 18 proc.
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz.

Zupa na obiad – grzybowa. Przygotowanie:

Jeśli korzystamy z suszonych grzybów, koniecznie namoczmy je w szklance wody. Wodę raz należy wymienić. Obieramy marchewkę i pietruszkę. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy w dużym garnku na łyżce masła lub oliwy. Wlewamy dwa litry wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Oczyszczone grzyby kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy i gotujemy około dwóch godzin. 30 minut przed końcem gotowania, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.