Zupy na obiad. Dynia i grzyby ? dwa składniki i dwie obłędne zupy na jesień
Zupy na obiad. Dynia i grzyby - dwa składniki i dwie obłędne zupy na jesień
REKLAMA
MS
Zupy na obiad, te rozgrzewające, sycące, po prostu pyszne, najchętniej jemy jesienią. Gdy zaczynają się chłodniejsze poranki, marzymy o gorącej kawie, a już za chwilę o zupie na obiad. Mamy dwie propozycje z jesiennymi klasykami - zupę na obiad z dyni i grzybową zupę na obiad.
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Obieramy i kroimy ziemniaki. Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek – wszystko pokrojone w plasterki. Dodajemy dynię i ziemniaki. Chwilę podsmażamy. Doprawiamy przyprawami, wciąż mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy pomidory, mleko. Blendujemy i gotowe!
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa na obiad – grzybowa
Zupa na obiad – grzybowa. Składniki:
garść suszonych lub świeżych grzybów,
2 marchewki,
1 pietruszka,
0,5 kg ziemniaków,
ziele angielskie,
liść laurowy,
100 ml śmietana 18 proc.
łyżka masła,
sól i pieprz.
Zupa na obiad – grzybowa. Przygotowanie:
Jeśli korzystamy z suszonych grzybów, koniecznie namoczmy je w szklance wody. Wodę raz należy wymienić. Obieramy marchewkę i pietruszkę. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy w dużym garnku na łyżce masła lub oliwy. Wlewamy dwa litry wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Oczyszczone grzyby kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy i gotujemy około dwóch godzin. 30 minut przed końcem gotowania, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.