Fuczki Jaśka Kuronia robią furorę na Instagramie. Te składniki macie zawsze ręką

Popularny szef kuchni, Jasiek Kuroń podzielił się przepisem na puszyste i aromatyczne placki. Fuczki to danie, które z pewnością znają wszyscy miłośnicy bieszczadzkich smaków. Jak je przygotować?

Czy mówi wam coś nazwa „fuczki"? Okazuje się, że owe fuczki to nic innego, jak placki z dodatkiem pewnego tajnego składnika. W czym więc tkwi wyjątkowość przepisu? Niedawno na Instagramie Jacka Kuronia została odkryta przed nami ich cała magia. Puszyste, smakowicie wyglądające danie jest proste w wykonaniu i zdaniem wielu nie ma sobie równych.

Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem

Przepis na aromatyczne fuczki Jaśka Kuronia. Aromatyczne danie wykonane z kilku składników

FUCZKI czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybcie - czytamy na Instagramie szefa kuchni. 
 

Jeśli fuczki wyglądają tak, jak smakują, to na pewno warto zaryzykować. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Fuczki Jaśka Kuronia. Składniki:

  • łyżka oleju rzepakowego
  • duża cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 200 g mąki
  • czubata łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 starte ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Karkówka po cygańsku to danie, które wymaga dość długiego przygotowywania. Zdjęcie ilustracyjneKarkówka po cygańsku- przepis na wspomnienie lata

Fuczki Jaśka Kuronia. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od obrania i posiekania cebuli. Zeszklij ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, a następnie dodaj do miski z odsączoną i posiekaną kiszoną kapustą. Przemieszaj wszystko dokładnie. Dołóż pozostałe składniki i wymieszaj całość.

Teraz przejdź do smażenia placków. Po raz kolejny rozgrzej patelnie z olejem rzepakowym. Gdy olej będzie już gorący, nakładaj na patelnie niewielkie porcje masy i smaż na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany posypanej świeżymi ziołami.

Więcej o: