Macie ochotę na warzywne placuszki na obiad? Ziemniaki na razie odłóżmy na bok, a sięgnijmy po cukinię. Z tego warzywa przygotujecie przepyszne placuszki, które będą nieco zdrowsze niż tradycyjne placki ziemniaczane. Cukinia mniej chłonie tłuszcz, a gdy trwa sezon jest pyszna i niedroga. Sprawdźcie nasz przepis na placki z cukinii i pomysły na ich podanie.
Składniki:
Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach. Utarte warzywo dociskamy i odstawiamy na 15 minut, by puściło sok. Po tym czasie odlewamy jego nadmiar. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku (oraz drobno posiekaną cebulkę, jeśli jej używamy). Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką lub większą łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Placuski z cukinii smażymy na wolnym ogniu, aż ładnie się zetną po obu stronach. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W najprostszej formie placki z cukinii można podać po prostu z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Doskonale smakują także z różnymi sosami - polecamy zwłaszcza sos z kurek lub tradycyjny sos pieczarkowy. Będą też bardzo dobrze smakować z plastrem wędzonego łososia, odrobiną twarożku i świeżym koperkiem.
Placki z cukinii można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli decydujecie się na serwowanie ich na zimno, usmażcie trochę mniejsze placuszki i podawajcie je z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, tzatziki, aromatycznym pomidorowym czy chrzanowym.