• Link został skopiowany

Kokosanki: jak je zrobić? Poznaj prosty przepis na słodkie ciastka

Kokosanki wyróżnia nie tylko wyjątkowy smak, ale też idealna forma. Słodycze domowej roboty mają wyjątkowo miękki środek i są kruche na zewnątrz. Szukasz pomysłu na coś słodkiego? Sprawdź przepis na kokosanki.
Kokosanki. Zdjęcie ilustracyjne
Iakov Filimonov/shutterstock

Prawdziwe kokosanki - słodka chwila wytchnienia 

Kokosanki do kawy to przepis na miłe popołudnie, ciasteczka można zabrać do pracy lub zostawić na leniwą sobotę. Przepis na kokosanki nie jest trudny, w przygotowaniu kokosanek mogą z powodzeniem uczestniczyć dzieci. Słodka tradycja wspólnych wypieków to idealny patent na jesienny weekend. Więcej na temat tego, jak przygotować prawdziwe kokosanki, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Przepis na kokosanki- lista składników

Zanim przejdziemy do przygotowania kokosanek, trzeba wybrać się na zakupy. Poniżej znajdziesz pełną listę słodkich zakupów: 

Składniki na ciasto: 

  • jajka- 4 sztuki 
  • mąka-1,5 szklanki 
  • cukier- 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka 
  • olej- 8 łyżek stołowych 
  • woda- 8 łyżek stołowych 
  • cukier waniliowy 

Składniki na polewę: 

  • margaryna- ¾ kostki 
  • mleko- ½ szklanki 
  • cukier puder- 20 dkg 
  • kakao- 2 czubate łyżki 

Dodatki: 

  • wiórki kokosowe- 2 opakowania 
Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Kokosanki: przepis krok po kroku. Jak zrobić pyszne ciasteczka?

Przepis na kokosanki nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale zdecydowanie warto zarezerwować sobie trochę czasu, na przykład poranek w wolną sobotę. Oto sprawdzona receptura:

Etap I: przygotowanie ciasta 

  1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, wodę i dalej ucieramy. 
  2. Do żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  3. Na koniec dolewamy pianę z białek, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika (180 stopni). 
  4. Ciasto pieczemy przez około pół godziny, warto przeprowadzić test suchego patyczka. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy ostudzić. 

Etap II: przygotowanie polewy 

  1. Margarynę rozpuszczamy, następnie dodajemy mleko, cukier i kakao i gotujemy przez około trzy minuty, od czasu do czasu mieszając. 
  2. Na koniec zdejmujemy z ognia i studzimy. 

Etap III: łączenie ciasta z polewą  

  1. Ciasto polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie kroimy całość w kostkę.

Kokosanki na dziecięce urodziny 

W poszukiwaniu słodyczy domowej roboty na dziecięce urodziny warto sięgnąć właśnie po ten przepis, maluchy uwielbiają słodycze na bazie kokosa, a zaskakująca konsystencja sprawi im wiele radości. Kokosanki przygotowane wspólnie z rodzicami można później z dumą zaserwować gościom i zapakować słodkie pakunki na wynos. 

Zobacz też: Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie

Więcej o: