Roladki schabowe z piekarnika w zimne popołudnie sprawią, że na twarzach rodziny i przyjaciół zagości uśmiech. Przepis wymaga odrobinę wprawy i czasu, ale efekt końcowy wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Przepis na roladki schabowe w sosie pieczarkowym z kapustą znajdziesz poniżej.
Roladki schabowe z pieczarkami- lista składników
Zanim przejdziemy do konkretów, czekają nas większe zakupy, których zdecydowanie nie warto odkładać na ostatnią chwilę.
Lista składników na roladki:
Lista składników na sos:
- mąka- 2 łyżki
- cebula- 2 sztuki
- pieczarki- 10 dag
- woda- 2 szklanki
- natka pietruszki
- tymianek
- estragon
- sól i pieprz
- koncentrat pomidorowy- 2 łyżki stołowe
- śmietana - 2 łyżki stołowe
- białe wino- pół kieliszka
Zobacz wideo
Zobacz też przepis na roladki z kurczaka
Roladki schabowe w sosie- krok po kroku
Przepis na roladki schabowe w sosie wymaga wolnego poranka, zdecydowanie najlepszą porą na przygotowanie tego dania będzie weekend lub okres świąteczny. Oto receptura:
- Kapustę gotujemy i siekamy.
- Cebulę i pieczarki kroimy i przesmażamy na oleju.
- Do cebuli dodajemy pieczarki, kapustę, koncentrat i szczypiorek.
- Całość należy ponownie przesmażyć i doprawić.
- W kolejnym kroku schab rozbijamy na cienkie plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami.
- Na każdy płatek schabu kładziemy farsz, zwijamy roladę, którą należy spiąć na przykład przy pomocy wykałaczki i tak przygotowane ruloniki przesmażmy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Zobacz też: Kotlety mielone - przepis idealny. Będą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku
Roladki schabowe w sosie- przepis na aromatyczną polewę
Oto przepis na aromatyczny sos:
- Kroimy pieczarki oraz cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle.
- Warzywa posypujemy mąką i ponownie podsmażamy.
- W kolejnym kroku należy dodać koncentrat oraz natkę pietruszki i całość wymieszać.
- Na koniec dolewamy wodę oraz wino i doprowadzamy do wrzenia.
- Teraz czas na śmietanę, którą należy wymieszać z gotowym sosem.
Roladki schabowe z piekarnika- etap pieczenia
Oto ostatni etap przygotowania pysznych roladek schabowych z piekarnika:
- Roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
- Czas pieczenia to około 20 minut.
- Roladki serwujemy z ryżem lub tradycyjnie w towarzystwie ziemniaków.
Zobacz też: Sposób na kotlet mielony? Ten przepis to kwintesencja smaku. Kotlet pożarski raz, proszę! [PRZEPIS]