Roladki schabowe- przepis na wartościowy obiad. Poznaj sprawdzoną recepturę!

Roladki schabowe z pieczarkami i kapustą w gęstym sosie to klasyczny obiad, który sprawdza się zawsze. Szukasz pomysłu na rodzinne spotkanie? Postaw na roladki schabowe w sosie o niezwykłym smaku i aromacie.

Roladki schabowe z piekarnika w zimne popołudnie sprawią, że na twarzach rodziny i przyjaciół zagości uśmiech. Przepis wymaga odrobinę wprawy i czasu, ale efekt końcowy wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Przepis na roladki schabowe w sosie pieczarkowym z kapustą znajdziesz poniżej. 

Karkówka po cygańsku to danie, które wymaga dość długiego przygotowywania. Zdjęcie ilustracyjneKarkówka po cygańsku- przepis na wspomnienie lata

Roladki schabowe z pieczarkami- lista składników 

Zanim przejdziemy do konkretów, czekają nas większe zakupy, których zdecydowanie nie warto odkładać na ostatnią chwilę.

Lista składników na roladki:   

  • schab- 4 plastry 
  • kapusta kiszona- 10 dag 
  • pieczarki- 20 dag 
  • cebula- 1 sztuka 
  • szczypiorek- 1 sztuka 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • keczup- 3 łyżki stołowe 

Lista składników na sos: 

  • mąka- 2 łyżki 
  • cebula- 2 sztuki 
  • pieczarki- 10 dag 
  • woda- 2 szklanki 
  • natka pietruszki 
  • tymianek 
  • estragon
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy- 2 łyżki stołowe 
  • śmietana - 2 łyżki stołowe 
  • białe wino- pół kieliszka  
Zobacz wideo Zobacz też przepis na roladki z kurczaka

Roladki schabowe w sosie- krok po kroku 

Przepis na roladki schabowe w sosie wymaga wolnego poranka, zdecydowanie najlepszą porą na przygotowanie tego dania będzie weekend lub okres świąteczny. Oto receptura:

  1. Kapustę gotujemy i siekamy. 
  2. Cebulę i pieczarki kroimy i przesmażamy na oleju. 
  3. Do cebuli dodajemy pieczarki, kapustę, koncentrat i szczypiorek. 
  4. Całość należy ponownie przesmażyć i doprawić. 
  5. W kolejnym kroku schab rozbijamy na cienkie plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami.
  6. Na każdy płatek schabu kładziemy farsz, zwijamy roladę, którą należy spiąć na przykład przy pomocy wykałaczki i tak przygotowane ruloniki przesmażmy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

Zobacz też: Kotlety mielone - przepis idealny. Będą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku

Roladki schabowe w sosie- przepis na aromatyczną polewę 

Oto przepis na aromatyczny sos:

  1. Kroimy pieczarki oraz cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle. 
  2. Warzywa posypujemy mąką i ponownie podsmażamy. 
  3. W kolejnym kroku należy dodać koncentrat oraz natkę pietruszki i całość wymieszać.  
  4. Na koniec dolewamy wodę oraz wino i doprowadzamy do wrzenia. 
  5. Teraz czas na śmietanę, którą należy wymieszać z gotowym sosem. 

Kotlet po szwajcarsku, cordon bleuKotlet po szwajcarsku, czyli "polski" Cordon Bleu. Poznaj prosty przepis

Roladki schabowe z piekarnika- etap pieczenia 

Oto ostatni etap przygotowania pysznych roladek schabowych z piekarnika:

  1. Roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. 
  2. Czas pieczenia to około 20 minut. 
  3. Roladki serwujemy z ryżem lub tradycyjnie w towarzystwie ziemniaków. 

Zobacz też: Sposób na kotlet mielony? Ten przepis to kwintesencja smaku. Kotlet pożarski raz, proszę! [PRZEPIS]

Więcej o: