Bardzo często decydujemy się na bezmięsny obiad w piątek. To świetny pomysł, aby ograniczyć spożycie mięsa w naszym życiu. Niestety często brakuje nam pomysłów.
Tu znajdziesz więcej przepisów:
Wybieramy rybę i szybko zniechęcamy się, gdy kolejny raz jemy filet w panierce. A do ryby można podejść inaczej! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na obiad na piątek.
Obiad na piątek nie musi zająć nam dużo czasu. Nasz przepis na rybę w sosie sezamowym przygotujecie w 20 minut! To naprawdę niewiele, prawda? Zacznijmy od oczyszczenia ryb. Ani łosoś, ani dorsz nie mogą mieć skóry. Ryby kroimy w paseczki o długości 3-4 cm i szerokości 2 cm. Na blaszkę lub najlepiej naczynie żaroodporne wylewamy 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego i połowę soku z limonki. Układamy na przemiennie ryby. Na wierzchu ponownie rozlewamy odrobinę sosu sojowego i oleju sezamowego. Skrapiamy wszystko pozostałym sokiem z limonki i polewamy miodem. Rybę posypujemy obficie ziarnami sezamu i startą skórką z limonki. Nasz obiad na piątek pieczemy około 12-15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowe! Danie możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi. Rybę możemy podawać z grzankami, porcją ryżu czy makaronu.