Zapaleni grzybiarze uważają, że każde grzyby jadalne nadają się do marynowania. Doświadczeni kucharze i nasze babcie mają inne zdanie. Uważają, że jedne grzyby nadają się bardziej, inne mniej. Eksperci polecają więc marynować grzyby akie jak:
Czy można mieszać grzyby w słoikach? Tu zdania też są podzielone. Tradycjonaliści uważają, że nie można pod żadnym pozorem mieszać grzybów w słoikach. Bardziej nowocześni grzybiarze nie widzą przeciwwskazań. Ważne jest jedynie to, aby wybierać nierobaczywe, twarde grzyby. Szczególnie sprawdzą się te małe grzybki, które świetnie mieszczą się w słoikach i są po prostu najsmaczniejsze. Te większe przed marynowaniem lepiej pokroić na ćwiartki.
Najważniejsze w przepisie na marynowane grzyby jest dokładne oczyszczenie grzybów. Czyścimy, myjemy solidnie. Jeśli jest potrzeba, kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane grzyby obgotowujemy w wodzie z octem. Do wody warto też dodać szczyptę soli i sok z jednej cytryny. To sprawi, że grzyby nie sczernieją i będą jędrne. Pamiętajmy jednak, że kluczowy jest tu czas gotowania. Nie można gotować grzybów dłużej niż 5-10 minut. Kurkom wystarczy 5 minut, twardsze i większe grzyby można pozostawić w gorącej wodzie na 10 minut. Nie przekraczajmy tego czasu, bo grzyby stracą swoją jędrność.
Tak obgotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do słoików. Gotujemy marynatę: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy resztę składników. Wrzącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je.