Jak marynować grzyby? Aby były jędrne i pyszne, nie można przesadzić z czasem gotowania

Sezon na grzyby w pełni. Zbieramy, suszymy i marynujemy. Ale jak marynować grzyby, aby pozostały jędrne i po prostu smaczne? Liczy się wielkość wybieranych do marynowania grzybów oraz sposób ich obgotowywania. Nie można przesadzić. Zatem jak marynować grzyby?

Jak marynować grzyby? Wskazówki

Zapaleni grzybiarze uważają, że każde grzyby jadalne nadają się do marynowania. Doświadczeni kucharze i nasze babcie mają inne zdanie. Uważają, że jedne grzyby nadają się bardziej, inne mniej. Eksperci polecają więc marynować grzyby akie jak:

  • rydze,
  • opieńki,
  • maślaki,
  • borowiki,
  • pieczarki,
  • koźlarze,
  • gąski,
  • kurki.

Czy można mieszać grzyby w słoikach? Tu zdania też są podzielone. Tradycjonaliści uważają, że nie można pod żadnym pozorem mieszać grzybów w słoikach. Bardziej nowocześni grzybiarze nie widzą przeciwwskazań. Ważne jest jedynie to, aby wybierać nierobaczywe, twarde grzyby. Szczególnie sprawdzą się te małe grzybki, które świetnie mieszczą się w słoikach i są po prostu najsmaczniejsze. Te większe przed marynowaniem lepiej pokroić na ćwiartki.

Jak marynować grzyby? Przepis

Jak marynować grzyby? Składniki:

  • świeże grzyby leśne,
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • liście laurowe,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu,
  • szczypta soli,
  • sok z jednej cytryny.

Jak marynować grzyby? Przygotowanie:

Najważniejsze w przepisie na marynowane grzyby jest dokładne oczyszczenie grzybów. Czyścimy, myjemy solidnie. Jeśli jest potrzeba, kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane grzyby obgotowujemy w wodzie z octem. Do wody warto też dodać szczyptę soli i sok z jednej cytryny. To sprawi, że grzyby nie sczernieją i będą jędrne. Pamiętajmy jednak, że kluczowy jest tu czas gotowania. Nie można gotować grzybów dłużej niż 5-10 minut. Kurkom wystarczy 5 minut, twardsze i większe grzyby można pozostawić w gorącej wodzie na 10 minut. Nie przekraczajmy tego czasu, bo grzyby stracą swoją jędrność.

Zobacz wideo

Tak obgotowane grzyby odcedzamy i przekładamy do słoików. Gotujemy marynatę: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy resztę składników. Wrzącą marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.