Z czym kojarzą wam się kotlety? Pewnie większość z was odpowie, że z obiadem. I odpowiedź będzie trafna, ale nam chodzi dziś przede wszystkim o kwestię składników. Słowo kotlety nie jest specjalnie rozbudowane znaczeniowo, więc zwykle, gdy o nich mówimy, mamy na myśli mięso. W erze szerzącego się wegetarianizmu jednak wszystko zostało wywrócone do góry nogami. Dziś mamy także kotlety warzywne. I z takim też przepisem do was przychodzimy. Trzy słowa: zdrowo, smacznie, szybko.
Kotleciki z cukinii. Składniki:
Kotleciki z cukinii. Sposób przygotowania:
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. Możesz zostawić skórkę, jeśli mamy do czynienia z cukinią bez dużych pestek. Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach i odłóż. Do małego garnka wsyp kaszę jaglaną, dodaj do niej obraną i startą marchewkę, wlej szklankę bulionu, przykryj. Całość gotuj przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw z ognia, zdejmij przykrywkę i ostudź potrawkę.
Cukinię przełóż do większej miski. Jeśli w międzyczasie warzywo puściło sok, odcedź je. Zetrzyj do niej cebulę oraz czosnek, dodaj trzy łyżki bułki tartej i wymieszaj. Następnie dodaj do miski wcześniej przygotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i dokładniej wymieszaj całą masę. Przed smażeniem dodaj do niej jedno jajko, dopraw solą oraz pieprzem.
Formuj kotleciki. Z podanych proporcji powinno ich być pięć. Następnie zamocz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym lub olejem połóż kotleciki i smaż po ok. 5 minut z każdej strony, aż do złocistego koloru.