Szukasz przepisu na szybki obiad wege? Te kotleciki z cukinii skradną twoje serce [PRZEPIS]

Kotleciki z cukinii to sposób na stworzenie przepysznego dania w kilka minut. Nasz przepis jest prosty, smaczny i wymaga użycia składników, które są zawsze pod ręką. Od dzisiaj spojrzysz na kuchnię wegetariańską zupełnie inaczej.

Z czym kojarzą wam się kotlety? Pewnie większość z was odpowie, że z obiadem. I odpowiedź będzie trafna, ale nam chodzi dziś przede wszystkim o kwestię składników. Słowo kotlety nie jest specjalnie rozbudowane znaczeniowo, więc zwykle, gdy o nich mówimy, mamy na myśli mięso. W erze szerzącego się wegetarianizmu jednak wszystko zostało wywrócone do góry nogami. Dziś mamy także kotlety warzywne. I z takim też przepisem do was przychodzimy. Trzy słowa: zdrowo, smacznie, szybko.

Zobacz wideo Marchewki Foxy

Kotleciki z cukinii, czyli przepis na szybki obiad wegetariański

Kotleciki z cukinii. Składniki:

  • 250 g cukinii
  • ¼ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Kotleciki z cukinii. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. Możesz zostawić skórkę, jeśli mamy do czynienia z cukinią bez dużych pestek. Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach i odłóż. Do małego garnka wsyp kaszę jaglaną, dodaj do niej obraną i startą marchewkę, wlej szklankę bulionu, przykryj. Całość gotuj przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw z ognia, zdejmij przykrywkę i ostudź potrawkę.

Cukinię przełóż do większej miski. Jeśli w międzyczasie warzywo puściło sok, odcedź je. Zetrzyj do niej cebulę oraz czosnek, dodaj trzy łyżki bułki tartej i wymieszaj. Następnie dodaj do miski wcześniej przygotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i dokładniej wymieszaj całą masę. Przed smażeniem dodaj do niej jedno jajko, dopraw solą oraz pieprzem.

Formuj kotleciki. Z podanych proporcji powinno ich być pięć. Następnie zamocz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym lub olejem połóż kotleciki i smaż po ok. 5 minut z każdej strony, aż do złocistego koloru.

Więcej o:
Copyright © Agora SA