Sernik Oreo - przepis na niebiańską ucztę. Podajemy sprawdzoną recepturę

Sernik Oreo to nowoczesna odsłona tradycyjnego sernika. Każdy, kto chociaż raz spróbuje wersji Oreo, staje się miłośnikiem tego smaku. Szukasz pomysłu na słodki poczęstunek? Wypróbuj przepis na bazie kultowych ciastek.

Sernik Oreo na zimno - ciasto na każdą okazję 

Zanim przejdziemy do szczegółów, warto wspomnieć kilka wyjątkowych zalet sernika Oreo na zimno. Poniżej lista powodów, dla których warto postawić właśnie na ten przepis

  • uniwersalny smak uwielbiany przez dzieci i dorosłych 
  • idealny do spożycia także na drugi dzień
  • imponujący wygląd

Wiemy już, dlaczego sernik Oreo na zimno to wyjątkowo dobry pomysł, czas na konkrety. Poniżej znajdziesz superprosty przepis na sernik Oreo. 

Sernik Oreo z sera z wiaderka - lista składników 

Sernik Oreo z sera z wiaderka wymaga odpowiedniej listy składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz poniżej. 

Składniki na spód:

  • ciastka Oreo - 140 g 
  • masło - 50 g 

Składniki na masę serową: 

  • twaróg sernikowy z wiaderka - 1 kg
  • jajka - 4 sztuki 
  • cukier waniliowy - 1 torebka 
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie 
  • ciastka Oreo - 120 g 
  • śmietanka 30 proc. - 250 g
  • cukier- 1 szklanka 

Składniki na masę śmietanową:

  • 250 g śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 ciastka Oreo

Dodatki:

  • Polewa karmelowa 

Sernik Oreo - przepis krok po kroku 

Oto przepis na sernik Oreo na zimno:

  1. Ciastka na spód należy pokruszyć i zmiksować z masłem. 
  2. Tak powstałą masę układamy i ugniatamy na dnie tortownicy i odstawiamy do lodówki. 
  3. W celu przygotowania masy serowej: ciastka łamiemy na mniejsze kawałki, cukier waniliowy i zwykły ubijamy z jajkami, aż do momentu powstania puszystej masy. 
  4. W kolejnym kroku twaróg miksujemy z masą z ciastek, z masą jajeczną oraz budyniem. Tak, aby połączyć wszystkie składniki. 
  5. W kolejnej odsłonie delikatnie dodajemy śmietanę i miksujemy. 
  6. Następnie dodajemy kawałki ciastek. 
  7. Powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód, który wcześniej był w lodówce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 175 stopni, pieczemy aż 70 minut, wieko piekarnika może być lekko uchylone. 
  8. Żelatynę należy rozpuścić w kilku łyżkach stołowych gorącej wody i odstawić aż ostygnie. 
  9. Śmietankę kremówkę należy zmiksować, dodać cukier puder i galaretkę.  
  10. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kwadrans do lodówki. 
  11. Następnie część masy należy rozsmarować na cieście, resztą ozdabiamy ciasto przy pomocy rękawa cukierniczego. 
  12. Oprócz rozetek z masy sernik warto dodatkowo udekorować ciastkami Oreo i polewą karmelową. 

Zobacz też: Pani Walewska to ulubiony przysmak dzieciństwa. Jak przygotować babcine ciasto?

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik mango
Więcej o:
Copyright © Agora SA