Cukinia na obiad to nie tylko faszerowane mięsem łódeczki czy leczo z kiełbasą. Te dania, choć pyszne, dietetyczne nie są. Jeśli szukamy przepisu na dietetyczny obiad z cukinią w roli głównej, warto zainteresować się zupami. Zupy z cukinią będą lekkie i bardzo sycące. Składniki z naszego przepisu wyczarują obłędny obiad z cukinii dla 4-5 osób.
Od czego zaczynamy przygotowania cukinii na obiad? Od podsmażenia czosnku i cebuli. Rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy z oliwek na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w mniejsze kawałki. Nie musi być bardzo drobno. Zupę będziemy na końcu blendować.
Na patelnię dodajemy następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dodajemy też cukinię pokrojoną w kostkę. Tej nie musimy obierać. Gdy warzywa solidnie podsmażymy, przekładamy je do dużego garnka. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 30-40 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy topiony serek. Wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką chili, solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną świeżą pietruszką, z grzankami. Warto też spróbować zupy z cukinią z odrobiną świeżej oliwy. Znacząco podkręci smak! Pamiętajmy, wystarczy kilka kropel na talerz.