Ciasto na pierogi - przepis, który znamy już od pokoleń. Czego będziecie potrzebować?

Zawsze chciałaś samodzielnie zrobić pierogi, ale nie miałaś pojęcia, od czego zacząć? Dziś przedstawiamy wam przepis na ciasto, który znany jest już od pokoleń. Będziecie potrzebować jednego tajnego składnika.

Chyba nie ma większego synonimu polskości niż pierogi - przynajmniej w kwestii polskiej sztuki kulinarnej. To danie obiegło echem cały świat, a każdy turysta, który odwiedza nasze staropolskie zakątki, nie może sobie odpuścić poznania ich potencjału. Nie ma jednak nic lepszego niż pierogi przygotowywane przez babcie, bo chyba kryją w sobie magię -  choć naszym zdaniem, te ukochane kobiety wkładają w nie miłość. I to ona jest tajnym składnikiem. Przygotowaliśmy dla was dzisiaj przepis na idealne ciasto na pierogi. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo

Ciasto na pierogi - przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie

Przepis na ciasto na pierogi. Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przepis na ciasto na pierogi. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przesypania mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj sól. Wodę zagotuj, a do wrzątku wrzuć 20 g masła. Mieszaj aż do roztopienia i stopniowo dodawaj do miski z mąką, łącząc dokładnie składniki łyżką. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko i ugniataj ciasto na gładko. Na podsypanym mąką blacie zagniataj je przez ok. 7-8 minut. Następnie zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i kolejno rozwałkowuj każdą z nich na cienki placek (2-3 mm). Stolnice w razie potrzeby podsypuj co jakiś czas mąką. Za pomocą małej szklanki wycinaj kółeczka blisko siebie, tak aby stracić jak najmniej ciasta. Zanim zaczniesz nakładać farsz, rozciągnij delikatnie każde z kółek. Na środek dodaj niewielką ilość farszu, najlepiej po czubatej łyżce, złóż kółko na pół i zlepiaj dokładnie brzegi. Układaj na podsypanej stolnicy jedno obok drugiego.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli, a w czasie wrzenia dodaj pierwszą partię pierogów (ok.15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi przez ok. 2 minuty, licząc od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy do miski i polewamy roztopionym wcześniej masłem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.