Chyba nie ma większego synonimu polskości niż pierogi - przynajmniej w kwestii polskiej sztuki kulinarnej. To danie obiegło echem cały świat, a każdy turysta, który odwiedza nasze staropolskie zakątki, nie może sobie odpuścić poznania ich potencjału. Nie ma jednak nic lepszego niż pierogi przygotowywane przez babcie, bo chyba kryją w sobie magię - choć naszym zdaniem, te ukochane kobiety wkładają w nie miłość. I to ona jest tajnym składnikiem. Przygotowaliśmy dla was dzisiaj przepis na idealne ciasto na pierogi. Czego będziecie potrzebować?
Przepis na ciasto na pierogi. Składniki:
Rozpocznij od przesypania mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj sól. Wodę zagotuj, a do wrzątku wrzuć 20 g masła. Mieszaj aż do roztopienia i stopniowo dodawaj do miski z mąką, łącząc dokładnie składniki łyżką. W międzyczasie dodaj roztrzepane jajko i ugniataj ciasto na gładko. Na podsypanym mąką blacie zagniataj je przez ok. 7-8 minut. Następnie zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i kolejno rozwałkowuj każdą z nich na cienki placek (2-3 mm). Stolnice w razie potrzeby podsypuj co jakiś czas mąką. Za pomocą małej szklanki wycinaj kółeczka blisko siebie, tak aby stracić jak najmniej ciasta. Zanim zaczniesz nakładać farsz, rozciągnij delikatnie każde z kółek. Na środek dodaj niewielką ilość farszu, najlepiej po czubatej łyżce, złóż kółko na pół i zlepiaj dokładnie brzegi. Układaj na podsypanej stolnicy jedno obok drugiego.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli, a w czasie wrzenia dodaj pierwszą partię pierogów (ok.15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi przez ok. 2 minuty, licząc od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy do miski i polewamy roztopionym wcześniej masłem.