Grzyby w occie Gesslerowej. Jak się zabrać za grzybowy klasyk? [PRZEPIS]

Grzyby w occie Gesslerowej to klasyk. Warto w sezonie przygotować takie przetwory. Takie grzybki nadadzą się idealnie jako dodatek do obiadu, a także jako zakąska na przyjęcia. Jak zrobić grzyby w occie Gesslerowej? Sprawdźcie przepis.

Grzyby w occie Gesslerowej - obowiązkowe w sezonie

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, tysiące Polaków wyruszają na podbój lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Co z nimi robimy? Grzyby można przyrządzić na świeżo, na przykład w postaci pysznego sosu lub zupy.

Zupa kurkowaZupa ze świeżych grzybów potrzebna na już? Zupa kurkowa to hit jesieni [PRZEPIS]

Nic też nie stoi na przeszkodzie, by grzyby zachować na późniejsze miesiące. Można zrobić to za pomocą mrożenia albo marynowania. Taką propozycją są właśnie grzyby w occie Gesslerowej. Jak restauratorka przyrządza dary lasu? Sprawdźcie przepis.

Grzyby w occie Gesslerowej - składniki:

  • 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
Zobacz wideo

Grzyby w occie Gesslerowej - krok po kroku:

Grzyby w occie Gesslerowej rozpoczynamy od oczyszczenia zbiorów i pokrojenia na mniejsze kawałki, jeśli nasze okazy są sporej wielkości. Następnie wkładamy je do osolonej wody i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Doprawiamy solą i cukrem. Całość gotujemy 5 minut, po czym wlewamy do słoików z grzybami tak, by płyn przykrywał grzyby, ale by pozostawało trochę wolnej przestrzeni od wieczka. Naczynia szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem. Zassane wieczka świadczą o prawidłowym zabezpieczeniu przetworów.

Grzyby w occie Gesslerowej powinny postać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. PO tym czasie można je śmiało zajadać.

Opieńka. GrzybOpieńka. Grzyb, który powinien zagościć w naszej kuchni na dłużej [PRZEPISY]

Więcej o: