Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, tysiące Polaków wyruszają na podbój lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Co z nimi robimy? Grzyby można przyrządzić na świeżo, na przykład w postaci pysznego sosu lub zupy.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, by grzyby zachować na późniejsze miesiące. Można zrobić to za pomocą mrożenia albo marynowania. Taką propozycją są właśnie grzyby w occie Gesslerowej. Jak restauratorka przyrządza dary lasu? Sprawdźcie przepis.
Grzyby w occie Gesslerowej rozpoczynamy od oczyszczenia zbiorów i pokrojenia na mniejsze kawałki, jeśli nasze okazy są sporej wielkości. Następnie wkładamy je do osolonej wody i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Doprawiamy solą i cukrem. Całość gotujemy 5 minut, po czym wlewamy do słoików z grzybami tak, by płyn przykrywał grzyby, ale by pozostawało trochę wolnej przestrzeni od wieczka. Naczynia szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem. Zassane wieczka świadczą o prawidłowym zabezpieczeniu przetworów.
Grzyby w occie Gesslerowej powinny postać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. PO tym czasie można je śmiało zajadać.