Mięso mielone z indyka lepiej przygotować samemu. Nigdy nie mamy pewności, co kupujemy w sklepach pod postacią mięsa mielonego. Dobrze więc kupić świeże filety z indyka i je zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wybierzmy sitko o większych oczkach. Możemy także poprosić w sklepie o zmielenie mięsa. Dobre sklepy mięsne oferują takie usługi.
Zanim przystąpimy do przyrządzania mięsa mielonego na obiad, musimy namoczyć starą, czerstwą bułkę. To ważne, aby pieczywo było suche, ale zwróćmy uwagę, czy nie pojawiła się na nim pleśń. Takie pieczywo oczywiście już do niczego się nie nadaje. Moczymy bułkę w mleku. Powinna być rozpadająca. Odciskamy ją z nadmiaru mleka i przekładamy do mięsa.
Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Wbijamy jedno jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy rękoma. Formujemy kotlety z mięsa mielonego z indyka i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Kotlety z mięsa mielonego z indyka można podawać klasycznie - z ziemniakami i surówką. Można też podawać je w formie pulpetów w sosie pomidorowym. Tak naprawdę możemy wybrać swoje ulubione składniki. Mięso mielone z indyka można mrozić. Warto więc przygotować większą porcję i przechowywać część kotletów w zamrażalniku.