Golonka gotowana i pieczona - którą opcję wybierzesz?
Golonka gotowana i pieczona to dwie wersje tego samego dania, które można połączyć. Kropką nad i będzie typowo polski przysmak w postaci aromatycznej kapusty. Szukasz alternatywy dla szybkich dań na wynos? Sprawdź, co możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Golonka gotowana i pieczona polecają się na obiad i kameralne spotkanie w miłym gronie.
Golonka pieczona w piwie- czas na soczyste smaki
Piwo i golonka to wyjątkowo zgrany duet, razem czy osobno te dwa smaki pochodzą z tej samej kulinarnej półki. Marzy Ci się soczysta golonka pieczona w piwie? Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- golonka- 2 sztuki
- marchewka- 2 sztuki
- seler- 1 kawałek
- cebula- 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- czosnek- 4 ząbki
- jasne piwo- ok. 250 ml
- dodatki: liście laurowe, kostka rosołowa, ziele angielskie
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opalamy nad ogniem i myjemy.
- Następnie przekładamy do garnka razem z obranymi warzywami i zalewamy wodą. Wody powinna być taka ilość, że golonki będą zanurzone.
- Całość należy doprawić solą i pieprzem oraz dodać dodatki.
- Tak przygotowaną golonkę gotujemy przez około 1,5 h.
- Po upływie tego czasu golonki należy wyjąć a powstały wywar ostudzić.
- Skórę nacinamy w kilku miejscach i nacieramy mięso czosnkiem oraz solą.
- W kolejnym kroku przekładamy golonki do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem i wkładamy do ciepłego piekarnika.
- Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
- Następnie temperaturę należy obniżyć do 150 stopni i piec przez kolejne 1,5 h podlewając mięso od czasu do czasu piwem.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na nóżki w galarecie
Golonki w kapuście- wyrazisty smak dla miłośników polskiej kuchni
Poniżej prezentujemy drugi przepis, tym razem będą to golonki w kapuście. Jak je przygotować?
Lista składników:
- golonka - 4 sztuki
- kiszona kapusta - pół kg
- ziele angielskie - 7 ziarenek
- liście laurowe
- marchewka - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 2 ząbki
- przyprawy - sól i pieprz
- słodka papryka - 1 mała łyżeczka
- ostra papryka - 1 mała łyżeczka
- olej - 1 łyżka stołowa
- opcjonalnie trochę cukru
Przygotowanie:
- Kapustę należy zalać wodą, gotować przez ok. 45 minut, następnie odcedzić.
- Golonkę opalamy, myjemy, czyścimy i przekładamy do garnka. Mięso należy zalać wodą, aż golonka zostanie cała zakryta. Dodajemy też warzywa i doprowadzamy do wrzenia.
- W kolejnym kroku dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy mięso przez 1,5 h.
- Po ugotowaniu golonkę wyjmujemy na talerz i odstawiamy, należy też odstawić 1 szklankę bulionu.
- Następnie golonkę nacinamy i nacieramy solą oraz papryką.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie startą marchewkę oraz kapustę i smażymy wszystko razem przez 5 minut.
- Tak przygotowaną kapustę doprawiamy, można też dodać odrobinę cukru.
- W ostatnim etapie naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem, na dnie ułożyć kapustę i na niej golonkę. Następnie całość zalewamy bulionem.
- Na koniec pieczemy golonkę z kapustą przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz też: Golonka z indyka - jak ją przygotować?