Golonka pieczona w kapuście. Sprawdź gorący przepis na zimne popołudnie

Golonka pieczona to wyjątkowy smak zamknięty w kruchej skórce. Sprawdź prosty i szybki patent na pyszny obiad skąpany w piwie w towarzystwie kapusty.

Golonka gotowana i pieczona - którą opcję wybierzesz?

Golonka gotowana i pieczona to dwie wersje tego samego dania, które można połączyć. Kropką nad i będzie typowo polski przysmak w postaci aromatycznej kapusty. Szukasz alternatywy dla szybkich dań na wynos? Sprawdź, co możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Golonka gotowana i pieczona polecają się na obiad i kameralne spotkanie w miłym gronie. 

Golonka na kapuścieGolonka w kapuście - mięsny przysmak

Golonka pieczona w piwie- czas na soczyste smaki 

Piwo i golonka to wyjątkowo zgrany duet, razem czy osobno te dwa smaki pochodzą z tej samej kulinarnej półki. Marzy Ci się soczysta golonka pieczona w piwie? Listę składników oraz przepis krok po kroku prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • golonka- 2 sztuki 
  • marchewka- 2 sztuki 
  • seler- 1 kawałek 
  • cebula- 1 sztuka 
  • pietruszka - 1 sztuka 
  • czosnek- 4 ząbki 
  • jasne piwo- ok. 250 ml 
  • dodatki: liście laurowe, kostka rosołowa, ziele angielskie  
  • przyprawy: sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Mięso opalamy nad ogniem i myjemy. 
  2. Następnie przekładamy do garnka razem z obranymi warzywami i zalewamy wodą. Wody powinna być taka ilość, że golonki będą zanurzone.
  3. Całość należy doprawić solą i pieprzem oraz dodać dodatki. 
  4. Tak przygotowaną golonkę gotujemy przez około 1,5 h. 
  5. Po upływie tego czasu golonki należy wyjąć a powstały wywar ostudzić. 
  6. Skórę nacinamy w kilku miejscach i nacieramy mięso czosnkiem oraz solą. 
  7. W kolejnym kroku przekładamy golonki do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem i wkładamy do ciepłego piekarnika. 
  8. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. 
  9. Następnie temperaturę należy obniżyć do 150 stopni i piec przez kolejne 1,5 h podlewając mięso od czasu do czasu piwem. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na nóżki w galarecie

Golonka w piwieGolonka w piwie

Golonki w kapuście- wyrazisty smak dla miłośników polskiej kuchni 

Poniżej prezentujemy drugi przepis, tym razem będą to golonki w kapuście. Jak je przygotować?

Lista składników: 

  • golonka - 4 sztuki 
  • kiszona kapusta - pół kg
  • ziele angielskie - 7 ziarenek 
  • liście laurowe
  • marchewka - 2 sztuki 
  • cebula - 1 sztuka 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • przyprawy - sól i pieprz 
  • słodka papryka - 1 mała łyżeczka 
  • ostra papryka - 1 mała łyżeczka 
  • olej - 1 łyżka stołowa 
  • opcjonalnie trochę cukru 

Przygotowanie: 

  1. Kapustę należy zalać wodą, gotować przez ok. 45 minut, następnie odcedzić. 
  2. Golonkę opalamy, myjemy, czyścimy i przekładamy do garnka. Mięso należy zalać wodą, aż golonka zostanie cała zakryta. Dodajemy też warzywa i doprowadzamy do wrzenia. 
  3. W kolejnym kroku dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy mięso przez 1,5 h. 
  4. Po ugotowaniu golonkę wyjmujemy na talerz i odstawiamy, należy też odstawić 1 szklankę bulionu.  
  5. Następnie golonkę nacinamy i nacieramy solą oraz papryką. 
  6. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie startą marchewkę oraz kapustę i smażymy wszystko razem przez 5 minut. 
  7. Tak przygotowaną kapustę doprawiamy, można też dodać odrobinę cukru. 
  8. W ostatnim etapie naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem, na dnie ułożyć kapustę i na niej golonkę. Następnie całość zalewamy bulionem. 
  9. Na koniec pieczemy golonkę z kapustą przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni.  

Zobacz też: Golonka z indyka - jak ją przygotować?

Więcej o: