Kinder Bueno - ciasto dla każdego
Kinder Bueno to ciasto, które nie wymaga pieczenia, to dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią piec, mają mało czasu lub po prostu nie mają w domu piekarnika. Jak przygotować Kinder Bueno bez pieczenia i co będzie potrzebne? Poniżej piszemy o szczegółach.
Kinder Bueno bez pieczenia - lista składników
Zanim przejdziemy do przygotowania ciasta Kinder Bueno bez pieczenia, najpierw należy wybrać się na zakupy, wszystkie potrzebne produkty prezentujemy poniżej.
Masa mleczno-czekoladowa
- gorzka czekolada - 100 g
- cukier puder - 2 łyżki stołowe
- mleko w proszku - 1 szklanka
- serek mascarpone na zimno - 250 g
- schłodzona śmietanka 30 proc. - 400 g
Masa budyniowa z dodatkiem orzechów
- mleko - 1 litr
- żółtka - 3 sztuki
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 150 g
- budyń waniliowy - 2 sztuki
- orzechy laskowane blanszowane - 80 g
- cukier zwykły - 200 g
- cukier waniliowy - 32 g
Lista dodatków
- orzechy blanszowane - 20 g
- batoniki Kinder Bueno - 4 sztuki
- herbatniki maślane - 400 g
- krem czekoladowy - 5 łyżek
Przepis na ciasto Kinder Bueno - instrukcja krok po kroku
Prezentujemy przepis na ciasto Kinder Bueno:
Etap 1 - przepis na masę budyniowo-orzechową
- Większość mleka należy zagotować.
- W międzyczasie miksujemy jajka, cukry, mąkę, proszek budyniowy, żółtka oraz resztę mleka.
- Do gotującego się mleka dodajemy powstałą masę i mieszamy całość, gotując na małym ogniu.
- Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i mieszamy.
- Następnie odstawiamy na około pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie masę wkładamy do lodówki.
Etap 2 - spód
- Herbatniki należy wyłożyć na spód formy do ciasta.
- Kolejne piętro to ok. 3 łyżki kremu czekoladowego i ponownie warstwa herbatników.
Etap 3 - masa z czekolady i mleka
- Gorzką czekoladę należy roztopić najlepiej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek stołowych mleka.
- W kolejnym kroku należy zmiksować serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru.
- W kolejnym kroku miksujemy śmietanę, następnie dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z dodatkiem mleka w proszku. Całość miksujemy i na koniec do mascarpone dodajemy wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką.
- Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki i później tworzymy kolejne piętro z herbatników.
Etap 4 - mieszamy masło z budyniem i orzechami
- Masło należy utrzeć i następnie powoli dodawać budyń. Na koniec dodajemy zmiksowane orzechy.
Etap 5 - kolejna warstwa
- Na herbatniki należy wyłożyć masę opisaną powyżej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
Etap 6 - dekoracja
- Na ostatniej warstwie z herbatników rozsmarowujemy masę czekoladową i dekorujemy po wierzchu orzechami i kawałkami batoników Kinder Bueno.
Zobacz też: Słodki cel wielu wypraw w góry. Jak zrobić szarlotkę na miarę tych z tatrzańskich schronisk? Mamy sprawdzony przepis
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]