Ciasto Kinder Bueno - pysznie i bez pieczenia. Podajemy sprawdzony przepis

Ciasto Kinder Bueno ma wyjątkowy smak, który uwielbiają dzieci i dorośli. Sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu jak i dziecięcej imprezie urodzinowej. Poznaj prosty przepis na pyszny deser.

Kinder Bueno - ciasto dla każdego

Kinder Bueno to ciasto, które nie wymaga pieczenia, to dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią piec, mają mało czasu lub po prostu nie mają w domu piekarnika. Jak przygotować Kinder Bueno bez pieczenia i co będzie potrzebne? Poniżej piszemy o szczegółach. 

Kinder Bueno bez pieczenia - lista składników 

Zanim przejdziemy do przygotowania ciasta Kinder Bueno bez pieczenia, najpierw należy wybrać się na zakupy, wszystkie potrzebne produkty prezentujemy poniżej.   

Masa mleczno-czekoladowa

  • gorzka czekolada - 100 g
  • cukier puder - 2 łyżki stołowe 
  • mleko w proszku - 1 szklanka 
  • serek mascarpone na zimno - 250 g 
  • schłodzona śmietanka 30 proc. - 400 g

Masa budyniowa z dodatkiem orzechów 

  • mleko - 1 litr 
  • żółtka - 3 sztuki 
  • jajka - 2 sztuki 
  • mąka pszenna - 150 g
  • budyń waniliowy - 2 sztuki 
  • orzechy laskowane blanszowane - 80 g 
  • cukier zwykły - 200 g 
  • cukier waniliowy - 32 g 

Lista dodatków

  • orzechy blanszowane - 20 g 
  • batoniki Kinder Bueno - 4 sztuki
  • herbatniki maślane - 400 g
  • krem czekoladowy - 5 łyżek 

Przepis na ciasto Kinder Bueno - instrukcja krok po kroku 

Prezentujemy przepis na ciasto Kinder Bueno:

Etap 1 - przepis na masę budyniowo-orzechową 

  1. Większość mleka należy zagotować. 
  2. W międzyczasie miksujemy jajka, cukry, mąkę, proszek budyniowy, żółtka oraz resztę mleka. 
  3. Do gotującego się mleka dodajemy powstałą masę i mieszamy całość, gotując na małym ogniu.  
  4. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia i mieszamy. 
  5. Następnie odstawiamy na około pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie masę wkładamy do lodówki.  

Etap 2 - spód

  1. Herbatniki należy wyłożyć na spód formy do ciasta
  2. Kolejne piętro to ok. 3 łyżki kremu czekoladowego i ponownie warstwa herbatników. 

Etap 3 - masa z czekolady i mleka 

  1. Gorzką czekoladę należy roztopić najlepiej w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek stołowych mleka. 
  2. W kolejnym kroku należy zmiksować serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru. 
  3. W kolejnym kroku miksujemy śmietanę, następnie dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z dodatkiem mleka w proszku. Całość miksujemy i na koniec do mascarpone dodajemy wcześniej ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką. 
  4. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki i później tworzymy kolejne piętro z herbatników. 

Etap 4 - mieszamy masło z budyniem i orzechami 

  1. Masło należy utrzeć i następnie powoli dodawać budyń. Na koniec dodajemy zmiksowane orzechy. 

Etap 5 - kolejna warstwa 

  1. Na herbatniki należy wyłożyć masę opisaną powyżej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. 

Etap 6 - dekoracja 

  1. Na ostatniej warstwie z herbatników rozsmarowujemy masę czekoladową i dekorujemy po wierzchu orzechami i kawałkami batoników Kinder Bueno.  

Zobacz też: Słodki cel wielu wypraw w góry. Jak zrobić szarlotkę na miarę tych z tatrzańskich schronisk? Mamy sprawdzony przepis

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.