Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - najlepszy sposób na powitanie jesieni [PRZEPIS]

Szukasz przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę? Nasza receptura z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Czego będziecie potrzebować do przygotowania najpyszniejszego jesiennego deseru?

Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a jak dobrze wiemy, nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce. Oprócz przygotowywania przepysznych domowych konfitur możemy pokusić się o małe, kulinarne szaleństwo. Ku uciesze wszystkich łasuchów, dziś przedstawimy przepis przepyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do popołudniowej kawy lub deser po obiedzie. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę – prawdziwa uczta dla całej rodziny

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Kruszonka:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od zrobienia kruszonki. Na początku roztop masło, ostudź je i wymieszaj w misce z mąką oraz cukrem. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.

Teraz czas na ciasto. Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby uzyskały temperaturę pokojową. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinno zająć ci to ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w ok. 4-minutowych odstępach czasu. Następnie, znowu stopniowo, do masy dodawaj po łyżce przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię.

Śliwki dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki, pozbywając się pestek. Ułóż je na wierzch masy i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok.60 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.