Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a jak dobrze wiemy, nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce. Oprócz przygotowywania przepysznych domowych konfitur możemy pokusić się o małe, kulinarne szaleństwo. Ku uciesze wszystkich łasuchów, dziś przedstawimy przepis przepyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do popołudniowej kawy lub deser po obiedzie. Czego będziecie potrzebować?
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Składniki:
Kruszonka:
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sposób przygotowania:
Przygotowania rozpocznij od zrobienia kruszonki. Na początku roztop masło, ostudź je i wymieszaj w misce z mąką oraz cukrem. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.
Teraz czas na ciasto. Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby uzyskały temperaturę pokojową. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinno zająć ci to ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w ok. 4-minutowych odstępach czasu. Następnie, znowu stopniowo, do masy dodawaj po łyżce przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię.
Śliwki dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki, pozbywając się pestek. Ułóż je na wierzch masy i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok.60 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.