Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - najlepszy sposób na powitanie jesieni [PRZEPIS]

Szukasz przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę? Nasza receptura z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Czego będziecie potrzebować do przygotowania najpyszniejszego jesiennego deseru?

Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, a jak dobrze wiemy, nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce. Oprócz przygotowywania przepysznych domowych konfitur możemy pokusić się o małe, kulinarne szaleństwo. Ku uciesze wszystkich łasuchów, dziś przedstawimy przepis przepyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do popołudniowej kawy lub deser po obiedzie. Czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę – prawdziwa uczta dla całej rodziny

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Kruszonka:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od zrobienia kruszonki. Na początku roztop masło, ostudź je i wymieszaj w misce z mąką oraz cukrem. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki.

Teraz czas na ciasto. Masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki tak, aby uzyskały temperaturę pokojową. Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinno zająć ci to ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w ok. 4-minutowych odstępach czasu. Następnie, znowu stopniowo, do masy dodawaj po łyżce przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię.

Pani Walewska. Zdj. ilustracyjnePani Walewska to ulubiony przysmak dzieciństwa. Jak przygotować babcine ciasto?

Śliwki dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki, pozbywając się pestek. Ułóż je na wierzch masy i posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok.60 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, ostudź i posyp cukrem pudrem.

Więcej o: