Jedzenie z mikrofali jest gorące na zewnątrz, a zimne w środku? To przez jeden błąd

Podgrzewacie jedzenie w mikrofalówce i ciągle zdarza się, że brzegi są gorące, a środek lodowaty? Ten problem zna wielu z nas. TikTokerka podpowiedziała jego proste rozwiązanie.

Mikrofalówka nie jest może urządzeniem niezastąpionym, ale czyni życie wygodniejszym. Przydaje się zarówno w biurze, jak i w domu, dzięki niej szybko podgrzewamy przygotowane wcześniej posiłki czy rozmrażamy produkty. Często zdarza się jednak, że po wyjęciu część potrawy jest ciepła (wręcz gorąca), a część - zwykle środek - zimny czy zamrożony. TikTokerka podpowiedziała prosty sposób, jak tego uniknąć.

Zobacz wideo Ryż z mikrofali - bez garnka i bez pudła

Kluczem ustawienie talerzyka

Tanya, prowadząca profil Tanya Home Inspo na TikToku, opublikowała filmik, który wprawił jej fanów w osłupienie. Metoda okazała się banalna: wystarczy ustawić naczynie z jedzeniem nie na środku talerza mikrofali, a z brzegu. Wtedy będzie się kręcić i lepiej zbierać ciepło z grzałki.

Filmik Tanyi możecie zobaczyć pod tym linkiem.

Kilka wskazówek

Korzystacie z mikrofali? Nie zapomnijcie, że pod żadnym pozorem nie należy wkładać do niej folii aluminiowej lub naczyń czy sztućców z metalu. To grozi wybuchem! Nawet złocenie na brzegu talerzyka może być groźne.

Pamiętajcie o regularnym czyszczeniu kuchenki. Dobrze zadziała prosty sposób - ustawcie w niej miseczkę z wodą z octem, ustawcie moc na największą, na 5 minut. Parująca woda zmiękczy resztki jedzenia pozostające na ściankach kuchenki i łatwiej będzie je usunąć.

Mikrofala służy nie tylko do podgrzewania. Z łatwością rozmrozicie w niej mięso (należy ustawić specjalny program lub wybrać mniejszą moc, ale dłuższy czas) czy ułatwicie sobie obieranie czosnku i cebuli (wystarczy 10 sekund w mikrofali).

Więcej o:
Copyright © Agora SA