Mikrofalówka nie jest może urządzeniem niezastąpionym, ale czyni życie wygodniejszym. Przydaje się zarówno w biurze, jak i w domu, dzięki niej szybko podgrzewamy przygotowane wcześniej posiłki czy rozmrażamy produkty. Często zdarza się jednak, że po wyjęciu część potrawy jest ciepła (wręcz gorąca), a część - zwykle środek - zimny czy zamrożony. TikTokerka podpowiedziała prosty sposób, jak tego uniknąć.
Tanya, prowadząca profil Tanya Home Inspo na TikToku, opublikowała filmik, który wprawił jej fanów w osłupienie. Metoda okazała się banalna: wystarczy ustawić naczynie z jedzeniem nie na środku talerza mikrofali, a z brzegu. Wtedy będzie się kręcić i lepiej zbierać ciepło z grzałki.
Filmik Tanyi możecie zobaczyć pod tym linkiem.
Korzystacie z mikrofali? Nie zapomnijcie, że pod żadnym pozorem nie należy wkładać do niej folii aluminiowej lub naczyń czy sztućców z metalu. To grozi wybuchem! Nawet złocenie na brzegu talerzyka może być groźne.
Pamiętajcie o regularnym czyszczeniu kuchenki. Dobrze zadziała prosty sposób - ustawcie w niej miseczkę z wodą z octem, ustawcie moc na największą, na 5 minut. Parująca woda zmiękczy resztki jedzenia pozostające na ściankach kuchenki i łatwiej będzie je usunąć.
Mikrofala służy nie tylko do podgrzewania. Z łatwością rozmrozicie w niej mięso (należy ustawić specjalny program lub wybrać mniejszą moc, ale dłuższy czas) czy ułatwicie sobie obieranie czosnku i cebuli (wystarczy 10 sekund w mikrofali).