Łamiesz spaghetti? Włoch złapałby się za głowę. Jak ugotować perfekcyjny makaron?

Jak ugotować makaron? Okazuje się, że nawet w tak pozornie prostej czynności możemy popełnić wiele błędów. Sprawdźcie rady włosko-australicjskiej kucharki.

Gotowanie makaronu to jedna z podstawowych czynności, które wykonujemy w kuchni. Ale jak ugotować go, żeby smakował idealnie? Kilka wskazówek ma dla was Silvia Colloca, włosko-australijska gwiazda programów i książek kulinarnych.

Łamanie makaronu - grzech ciężki!

Wiele osób łamie suchy makaron spaghetti, gdy nie mieści się on do garnka. To błąd, którzy przez Włochów uznany by został za grzech ciężki. Łamanie makaronu uniemożliwia tradycyjny włoski sposób jedzenia, czyli nawijanie nitek na widelec. Wtedy nie ześlizgują się ze sztućca i idealnie zatrzymują sos. Zamiast łamać makaron, weź po prostu większy garnek.

Olej? Olej

Niektórzy do wody, w której ma gotować się makaron, dodają olej lub oliwę, by makaron się nie sklejał. To zupełnie zbędne - w końcu tłuszcz i tak nie wymiesza się z wodą, ale będzie na powierzchni. Co gorsza, podczas odcedzania makaron oblepia się tłuszczem i nie łączy z sosem tak dobrze.

To co zrobić, żeby makaron się nie sklejał?

Silvia Colloca ma bardzo prostą radę: należy gotować go w osolonej wodzie i zamieszać kilkukrotnie podczas gotowania.

Zobacz wideo Makaron w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał z Włoch

Odpowiednia temperatura

Do gotowania makaronu potrzebna jest odpowiednia temperatura - trzeba gotować go na dużym ogniu, a nie na najmniejszym palniku. Dzięki temu makaron nie będzie glutowaty.

Na ostatnią chwilę? Nie!

Pamiętajcie, że po odlaniu makaronu, "dochodzi" on jeszcze przez kilka chwil. Jeśli chcemy, by był al dente, odlejmy go chwilę wcześniej. Gdy potrzebujemy miękkiego, dobrze ugotowanego, odcedźmy go, gdy będzie al dente. Inaczej się rozgotuje!

Słona woda

Ile soli dodać do gotującej się wody? Najlepsza ilość to 7 gramów na każdy litr. Wtedy makaron będzie miał odpowiedni smak.

Nie przelewaj zimną wodą!

Przelewanie makaronu zimną wodą też nie jest mile widziane. W ten sposób pozbawiamy go warstwy skrobi, która sprawia, że nitki są wręcz jedwabiste w wyglądzie i w smaku.

Wymieszaj na patelni

Zamiast podawać porcję makaronu i polewać ją sosem, lepiej wrzucić go na patelnię lub do garnka, w którym gotowaliśmy sos, i tam wymieszać. W ten sposób zbierze go więcej i doskonale się połączy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.