Kotlety sojowe domowej roboty. Sprawdź przepis na pyszny obiad nie tylko dla wegetarian

Kotlety sojowe można kupić lub przygotować samodzielnie. Masz dość przetworzonej żywności? Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny obiad, który docenią Twoi bliscy.

Kotleciki sojowe- alternatywa dla schabowych 

Kotlety sojowe à la schabowe to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa. Schabowe na bazie soi warto przygotować także wtedy, gdy do domowego menu wkrada się nuda lub mamy ochotę na nietypowe smaki. Przepisy na kotleciki sojowe nie są trudne w realizacji, wystarczy chwila wolnego czasu, aby wyczarować zdrowy i pyszny obiad. O szczegółach piszemy poniżej. 

Kotlety sojowe: przepisy. Poznaj listę składników

Część produktów z przepisu na kotlety sojowe z pewnością można znaleźć w każdej kuchni, resztę bez trudu dokupisz w większości sklepów spożywczych. Listę zakupów prezentujemy poniżej. 

  • Soja- 300 g
  • ziemniaki- 150 g
  • jajko- 1 sztuka 
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, papryka suszona  
  • cebula- 1 mała sztuka 
  • olej do smażenia 

Panierka: 

  • mąka
  • sezam lub bułka tarta
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kotlety z fasoli

Zobacz też: Leczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis

Kotlety sojowe à la schabowe- przepis krok po kroku 

Oto prosty przepis na kotlety sojowe à la schabowe:

  1. Wcześniej ugotowaną soję mielimy, najlepszy efekt można uzyskać w maszynce do mięsa. 
  2. W kolejnym kroku należy obrać ziemniaki, umyć pod zimną wodą i odsączyć na sitku lub ręczniku papierowy. 
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy ziemniaki w formie wiórków. 
  4. Tak przygotowane ziemniaki dodajemy do soi, dodajemy też jajko, posiekaną cebulę oraz zestaw wyżej opisanych przypraw. 
  5. Następnie wyrabiamy masę i dzielimy ją na sześć porcji, z których należy uformować kotlety. 
  6. Tak powstałe kotlety sojowe à la schabowe panierujemy w mące i sezamie i smażymy do uzyskania pięknego, złotego koloru. 

Kotlety sojowe- dodatki 

Kotlety sojowe dokładnie tak jak tradycyjne schabowe najlepiej smakują na ciepło, do parujących kotletów można podać ryż w duecie z surówką lub frytki belgijskie i buraczki. Bardzo dobrze smakują też solo z czosnkowym sosem, idealna alternatywa dla szybkich dań na wynos. A gdy mamy naprawdę mało czasu zawsze warto mieć pod ręką opakowanie gotowych kotletów sojowych, które można przygotować w kilka chwil. To bardzo dobry patent na przykład na rodzinne wakacje lub studencki obiad. Chociaż i tak najlepiej smakują kotlety sojowe przygotowane z własnych produktów. 

Zobacz też: Ten pomysł na obiad bez mięsa jest łatwy w przygotowaniu. Kasza jęczmienna z batatami i fetą to hit!

Więcej o: