Ile gotować jajka na miękko? Wyznaczenie czasu nie jest takie proste

Jajko na miękko to śniadaniowy klasyk. Z jednej strony nie ma nic trudnego w przygotowaniu jajka na miękko, z drugiej jednak strony. No właśnie! Też zdarzało wam się nie raz, nie dwa ugotować jajko na twardo? Spieszymy z pomocą. Jak gotować jajka na miękko?

Jajka na miękko. Klasyk śniadaniowy

Jak gotować jajka? Chyba nie ma drugiego tak prostego i tak trudnego pytania. Jajka na miękko są szczególnie trudne do przyrządzenia. Niby nic skomplikowanego - ot, wrzucić jajko do gotującej wody. To, czemu tak często nam nie wychodzi idealnie?

Najlepsze jajka na miękko są oczywiście wtedy, gdy uzyskujemy płynne żółtko i ścięte białko. Wpływ na to ma czas gotowania. Ale wyznaczenie czasu nie jest takie proste!

Ile gotować jajka? Czas jest kluczowy

Czas gotowania idealnego jajka na miękko jest kluczowy. Nie odkryjemy chyba Ameryki, pisząc, że jest on uzależniony od wielkości jajek. Pamiętajmy:

  • Jajka małe - gotujemy 3,5 minuty
  • Średnie jajka - gotujemy 4,5 minuty
  • Duże jajka - gotujemy  5,5 minuty
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Ile gotować jajka na miękko? Krok po kroku

Dla pewności przejdźmy wspólnie cały proces. Zagotuj wodę na małym ogniu. Pamiętaj, jedno jajko to około jednej szklanki wody. Następnie dodaj do wody szczyptę soli. Niektórzy polecają także dodanie kropli octu. W ten sposób mamy większą pewność, że jajka nie pękną, a sama skorupka nie będzie się kruszyć, przyklejać i po prostu ładniej odejdzie od jajka.

Gdy woda się zagotuje, włóż do niej delikatnie jajka. Pamiętaj, że dobrze wyjąć je wcześniej  z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Oceń wielkość jajka i pilnuj czasu gotowania dla odpowiedniej dla jego wielkości. Po tych kilku minutach wyjmij jajka z garnka i zalej zimną wodą. Gotowe! Prawda, że to banalnie prosty przepis? Skoro już wiecie, ile gotować jajka na miękko, czas na pyszne śniadanie. Polecamy też jajka w innych odsłonach

Więcej o: