"Czarne diamenty" rosną w Polsce, ale niewielu je znajduje. A wystarczy spojrzeć pod runo leśne

Trufle uchodzą za rarytas. Mają wyjątkowy smak i, oczywiście, odpowiednio wysoką cenę. Czy wiecie, że w Polsce też można je znaleźć? Podpowiadamy, gdzie szukać trufli i czy w ogóle opłaca się to robić.

Trufle to przysmak znany głównie z krajów basenu Morza Śródziemnego. Występują przede wszystkim we Włoszech, Francji i w Hiszpanii. Można ich także szukać w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, a także w Słowenii i w Polsce.

Trufle w Polsce - gdzie?

Do regionów, gdzie trufle występują w naszym kraju, należy Jura Krakowska-Częstochowska oraz Bory Tucholskie. Ze względu na to, że nie sprzyja im susza, rosną dość głęboko w ziemi, najczęściej około 10-20 cm pod nią. W Polsce można trafić truflę letnią oraz zimową, białawą i wielkozarodnikową. Trufli białej, która uchodzi za najcenniejszą, niestety w kraju nie znajdziemy - po nią najlepiej udać się do włoskiego Piemontu.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

W Polsce od kilku lat prowadzone są badania nad truflami, prowadzi je Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa. Warto zobaczyć film na Youtube, w którym opowiada o swojej pracy.

Czy zbieranie trufli jest opłacalne?

Wspomniana trufla biała kosztuje nawet ok. 33 tys. złotych za kilogram. Takie ceny mogą zachęcać wiele osób do poszukiwań. Niestety gatunki występujące w Polsce nie są tak drogocenne, a niektóre niejadalne dla ludzi. Owocniki są też zwykle bardzo małe i lekkie. Stanowią raczej pokarm dla zwierząt leśnych.

Jak w ogóle zbiera się trufle?

Na pewno słyszeliście o tym, że w zbieraniu trufli najlepsze są świnie - w tym dziki, które po prostu je zjadają. Do zbierania komercyjnego wykorzystuje się również psy, ponieważ zdecydowanie łatwiej je wytresować. We Włoszech najczęściej pracuje się z rasą aportującą. lagotto romagnolo

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.