Ten obiad bez mięsa przygotujesz w dosłownie 10 minut. Tortille z awokado sprawdzą się rewelacyjnie też jako wieczorne przekąski lub danie na imprezę dla znajomych. Od czego zacząć?
Od przygotowania awokado. Pamiętajmy, aby w sklepie wybierać te miękkie, gotowe do spożycia. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę. Rozgniatamy awokado widelcem. Dodajemy sok wyciśnięty z dwóch limonek, opcjonalnie pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Możemy też, zamiast niej dać kilka kropli sosu Sriracha.
Więcej przepisów na domową tortillę, która sprawdzi jako pomysł na szybki obiad, znajdziesz tu:
Do awokado dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszanką warzywną smarujemy połowę placków tortilli. Na każdym z placków rozsypujemy starty wcześniej na tarce o grubych oczkach ser cheddar. Przykrywamy masę z awokado czystą tortillą. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Tak przygotowane placki przekładamy na dużą patelnię. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. To ważne, aby ser się zupełnie rozpuścił. Serwujemy posypane kolendrą lub z odrobiną sosu Sriracha. Gotowe! Nasz obiad bez mięsa uzależnia. Ostrzegamy!