Kotlety to nieodłączna część polskiej sztuki kulinariów. I choć zwykle kojarzymy je z mięsem wieprzowym i drobiowym, nie zawsze musimy ograniczać się do tego, co już znamy. Czasami warto wprowadzić do swojej diety odrobinę szaleństwa - jeśli można mówić tutaj o takiej kategorii. Dziś przychodzimy do was z przepisem na kolety rybne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań.
Kotlety rybne. Składniki:
Kotlety rybne. Sposób przygotowania:
Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia, najlepiej będzie posiekać je nożem. Kajzerkę namocz w mleku, wodzie lub bulionie. Bułka może być świeża, ale dużo lepiej sprawdzi się czerstwa.
W misce umieść zmielone mięso, dobrze odciśniętą z płynu bułkę, jajko oraz drobno posiekany szczypiorek wraz z koperkiem. Możesz dodać do tego także ulubioną mieszankę ziół lub majeranek z rozmarynem, estragonem oraz szałwią. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać tak samo, jak tradycyjne kotlety mielone. Im dłużej będziemy to robić, tym większą kontrolę mamy nad całą konsystencją masy. Pomoże to także w uelastycznieniu formy, co później ułatwi nam formowanie kotlecików.
Do niedużej miski wysyp ok. dwóch łyżek bułki tartej. Z przygotowanej masy uformuj kotlety wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtocz je w bułce. Jeśli lubisz chrupiące i grube panierki, zanim obtoczysz kotlety w bułce, zamocz je w roztrzepanym jajku.
Rozgrzej patelnię, wylej na nią olej i ułóż kotlety. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc. Kotlety smaż z każdej strony na rumiano. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. W ten sposób przygotuj wszystkie kotlety powstałe z masy rybnej.