Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Zdziwisz się, do czego może się przydać!

Ziemniaki gotowane są w niemal każdym polskim domu. A co z wodą? Zwykle ląduje w odpływie. To wielki błąd!

Wylewasz wodę po ziemniakach? Błąd!

Woda z gotowania ziemniaków to chyba najbardziej niedoceniany produkt uboczny w kuchni. Wielka szkoda, bo można ją jeszcze wykorzystać i to nie tylko do jedzenia. Dlaczego warto ją zachować? Przede wszystkim dlatego, że to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi sporo potasu, magnezu, żelaza, wapnia, błonnika czy oczywiście skrobi. Poza tym witaminy A i E oraz te z grupy B.

Do czego warto wykorzystać te właściwości? Woda po ziemniakach przyda się i w kuchni, i w łazience. Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie, do czego z kolei warto użyć wody po gotowaniu makaronu. Ona też ma masę zastosowań!

Odcedzasz makaron i wylewasz wodę z gotowania? Może się jeszcze przydaćDlaczego nigdy nie powinieneś odcedzać makaronu nad zlewem? Jest ku temu ważny powód

Woda po ziemniakach do zup i sosów

Taki płyn sprawdzi się świetnie jako baza do zup i sosów. Sprawi, że będą bogatsze w witaminy i po prostu smaczniejsze. Dzięki zawartości skrobi dodatkowo zagęści zupy czy sosy, więc nie ma potrzeby dodawania mąki.

Nawet odrobina takiej wody sprawi też, że sosy będą bardziej aksamitne. Jeśli równocześnie z ziemniakami szykujecie też potrawkę z kurczaka albo sos kurkowy, wlejcie kilka łyżek wody do sosu, a sami się przekonacie, że nabierze genialnej konsystencji.

Zobacz wideo Ziemniaczane gniazdka - idealne na imprezkę!

Woda po ziemniakach na piękne włosy i skórę

Wiele osób płyn po gotowaniu ziemniaków wykorzystuje jako płukankę do włosów. Wzmacnia je i sprawia, że są błyszczące. Tu jednak pojawia się jedno "ale". Taka woda ma też właściwości przyciemniające, lepiej więc nie stosować jej, jeśli nie chcemy takiego efektu na własnych pasmach.

Niejednokrotnie też wodę po ziemniakach wykorzystuje się na skórę. Dobrze nawilża i odżywia, ma też właściwości odbudowujące i przeciwzapalne. Z tych powodów często używa się jej do moczenia stóp czy dłoni, które wymagają regeneracji.

Pewnie zdarzyło się wam pić wodę po ogórkach kiszonych. A co powiecie na drinka?

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych! Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI]Woda po ogórkach kiszonych to bomba witaminowa. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Woda po ziemniakach do podlewania kwiatków

Jeśli nie jesteście fanami ponownego używania takiego płynu do jedzenia (a szkoda!) czy zabiegów kosmetycznych, można wykorzystać ją do podlewania kwiatków. Bogactwo składników mineralnych przyda się także roślinkom.

Więcej o: