Placki z cukinią i ziemniakami. Chcesz, by były idealne? Jeden błąd może zepsuć całe danie

Placki z cukinią i ziemniakami to danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne placki ziemniaczane. Można przyrządzać je na słodko lub wytrawnie, podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. Oto kilka przepisów na placki z cukinią i ziemniakami.

Placki z cukinii i ziemniaków: wersja klasyczna

Placki z cukinii i ziemniaków polubią nie tylko wegetarianie. Zwłaszcza że odpowiednio dobierając dodatki, można wyczarować naprawdę iście królewskie danie. Na przykład serwując je z gęstym jogurtem greckim oraz wędzonym pstrągiem z odrobiną soku z cytryny. Oto przepis na klasyczne placki z cukinii i ziemniaków:

Składniki:

  • ok. 250 gramów cukinii,
  • ok. 250 gramów ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej (można ją zastąpić np. mąką z ciecierzycy),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz, ewentualnie papryka wędzona do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (np. olej z pestek winogron).

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinie dokładnie umyć i odciąć końcówki. Jeśli warzywa są młode, to ich skórka jest delikatna i nie ma konieczności ich obierania (starsze cukinie warto obrać). Cukinie zetrzeć do naczynia z ziemniakami. Powstałą masę odsączyć - to konieczny krok, by całość nie była zbyt luźna i danie wyszło idealnie. Dodać oba rodzaje mąki, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, rozprowadzić na niej niewielką ilość oleju. Porcje placków nakładać na patelnię łyżką i lekko je rozpłaszczyć. Smażyć do zrumienienia, po jednej - dwóch minutach przewracać na drugą stronę. Po usmażeniu można placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Placki z ziemniaków i cukinii: warianty dla lubiących eksperymenty kulinarne

Placki z ziemniaków i cukinii można wzbogacić składnikami, które zmienią nieco ich teksturę, lub dodadzą niepowtarzalnych walorów smakowych. Warto spróbować placków z siekanymi ziołami, placków przyrządzonych z gotowanych ziemniaków, bądź placków bezglutenowych z komosą ryżową.

Placki z ziemniaków i cukinii z otrębami i siekanymi ziołami

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 4 duże ziemniaki,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • siekane świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek, tymianek),
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Cukinię dokładnie umyć, jeśli jest młoda to nie obierać, zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę odcisnąć na sicie z soku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Wsypać mąkę i otręby, wbić jajka, dodać posiekane zioła, przyprawić, wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzać patelnię, rozprowadzić po niej niewielką ilość tłuszczu, wykładać łyżką porcje ciasta, spłaszczając je na placki. Smażyć do zrumienienia, po obu stronach. Serwować na gorąco. Idealnym dodatkiem może być sos tzatziki, sos jogurtowo-koperkowy (jogurt naturalny wymieszany z posiekanym koperkiem i majonezem) lub sos pomidorowy.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na gofry z cukinii

Bezglutenowe placki z ziemniaków i cukinii

Składniki:

  • ok. 300 gramów cukinii,
  • ok. 300 gramów ziemniaków,
  • 100 gramów płatków z komosy ryżowej,
  • 2 małe jajka,
  • koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Cukinie dokładnie umyć, jeśli są młode, to nie trzeba ich obierać, tylko odciąć końce i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić, lekko odcisnąć. Do warzyw dodać płatki, jajka, ewentualnie posiekany koperek lub natkę pietruszki, przyprawić, dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić niewielką ilość oleju, nakładać ciasto łyżką, formując placki, smażyć do zrumienienia po obu stronach.

Placki z gotowanych ziemniaków i cukinii

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • 5 gotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • siekany koperek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mąka ryżowa (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Cukinię dokładnie umyć, odciąć końce, jeśli jest młoda – można jej nie obierać. Zetrzeć na tarce, przełożyć na sito i pozostawić do odsączenia. Ziemniaki zetrzeć na tarce (jeśli były gotowane w mundurkach) lub rozgnieść (jeśli zostały z obiadu). Odsączoną cukinię dodać do ziemniaków, dołożyć rozgnieciony czosnek, jajka, posiekany koperek, przyprawić, dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać łyżkę lub dwie mąki ryżowej. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić niewielką ilość tłuszczu, nakładać ciasto łyżką formując placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Placki z cukinii i ziemniaków z piekarnika

Placki z cukinii i ziemniaków z piekarnika to opcja dla osób, które ograniczają w swej diecie potrawy smażone. Co prawda odrobina tłuszczu i w tym wypadku będzie konieczna, ale placki z piekarnika z pewnością będą zdrowsze i bardziej fit!

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • około 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina oleju.

Cukinię dokładnie umyć, jeśli jest młoda, wystarczy odciąć końce i zetrzeć na tarce razem ze skórką. Pozostawić do odsączenia. Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Połączyć z odsączoną cukinią, dodać jajko, mąkę, przyprawić i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą silikonowego pędzelka posmarować go olejem. Następnie wyłożyć ciasto, formując placuszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 – 25 minut. Po tym czasie przewrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze około 10 minut.

Zobacz też: Cukinia na zimę. Teraz jest najsmaczniejsza, trzeba to wykorzystać!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.