Sezon śliwkowy wciąż trwa, a to oznacza, że czas na nowe, jeszcze lepsze przepisy do wypróbowania. Tym razem przychodzimy do was z pomysłem na to, jak z suszonych śliwek zrobić ulubiony smakołyk z dzieciństwa – śliwki w czekoladzie. Zanim jednak przejdziemy do tworzenia cukierków, podpowiemy wam, jak samodzielnie stworzyć suszone śliwki. Zaczynamy!
Początki jesieni zwykle budzą w nas nietypowe pytania. Jednym z nich będzie to, jak odpowiednio suszyć śliwki węgierki. Dlaczego? Ponieważ z tych niepozornych suszonych owoców możemy stworzyć wiele niesamowicie aromatycznych dań. I przy okazji, susząc je samodzielnie, zaoszczędzimy sporą sumę pieniędzy. Istnieją dwie proste metody na suszenie śliwek. Jeden z nich będzie wymagał wykorzystania suszarki elektrycznej do warzyw, natomiast druga przewiduje wykorzystanie piekarnika i właśnie na tej metodzie skupimy się w tym poście.
Jak suszyć śliwki w piekarniku? Krok po kroju
Śliwki w czekoladzie. Składniki:
Śliwki w czekoladzie. Sposób przygotowania:
Śliwki przełóż do dużej miski, a następnie zalej je wybranym przez siebie alkoholem. Odstaw na całą noc do nasączenia. Kolejnego dnia śliwki dokładnie odsącz z płynu za pomocą ręcznika papierowego. Czekoladę połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Śliwki pojedynczo obtaczaj w czekoladzie. Poczekaj, aż jej nadmiar spłynie i układaj na papierze do pieczenia. Pozostaw do w chłodnym miejscu aż do zastygnięcia.