Śliwki w czekoladzie domowej roboty? Zacznij od podstaw - jak suszyć śliwki? [PRZEPIS]

Śliwki w czekoladzie przypominają nam o jesiennych dniach beztroskiego dzieciństwa, choć wtedy zwykle kusili się na ten smakołyk głównie dorośli. Jak suszyć śliwki? To niezbędny krok, aby samodzielnie przygotować czekoladowe słodkości.

Sezon śliwkowy wciąż trwa, a to oznacza, że czas na nowe, jeszcze lepsze przepisy do wypróbowania. Tym razem przychodzimy do was z pomysłem na to, jak z suszonych śliwek zrobić ulubiony smakołyk z dzieciństwa – śliwki w czekoladzie. Zanim jednak przejdziemy do tworzenia cukierków, podpowiemy wam, jak samodzielnie stworzyć suszone śliwki. Zaczynamy!

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Jak suszyć śliwki w piekarniku? Kilka istotnych wskazówek

Początki jesieni zwykle budzą w nas nietypowe pytania. Jednym z nich będzie to, jak odpowiednio suszyć śliwki węgierki. Dlaczego? Ponieważ z tych niepozornych suszonych owoców możemy stworzyć wiele niesamowicie aromatycznych dań. I przy okazji, susząc je samodzielnie, zaoszczędzimy sporą sumę pieniędzy. Istnieją dwie proste metody na suszenie śliwek. Jeden z nich będzie wymagał wykorzystania suszarki elektrycznej do warzyw, natomiast druga przewiduje wykorzystanie piekarnika i właśnie na tej metodzie skupimy się w tym poście.

Jak suszyć śliwki w piekarniku? Krok po kroju

  1. Wybieraj dojrzałe, nieuszkodzone owoce. Śliwki możesz wydrylować, ale równie dobrze sprawdzą się te z pestkami.
  2. Umyj śliwki i blanszuj je we wrzącej wodzie przez 30-60 sekund. Po tym czasie natychmiast przelej owoce zimną wodą.
  3. Śliwki osusz i opcjonalnie wydryluj
  4. Ułóż śliwki na gęstej kracie do pieczenia lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni C w funkcji termoobiegu lub lekko uchylonych drzwiczkach przez 2-3 godziny.
  5. Gdy skórka zacznie się marszczyć, zwiększ temperaturę do 50 stopni C i susz przez kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól ostygnąć owocom.
  6. Śliwki przemieszaj i ponownie włącz piekarnik, nagrzewając go do 50-55 stopni C. Susz przez 4 godziny. Wyłącz piekarnik i pozwól owocom ostygnąć. Ten etap powtórz raz lub dwa razy – to zależy od soczystości owoców.
  7. Duś w temperaturze 70 stopni C. Czas będzie zależał od soczystości owoców. Dobrze przygotowane śliwki suszone mają ciemną, pomarszczoną skórkę i miękki miąższ.

Śliwki w czekoladzie. Jak przygotować ten ponadczasowy smakołyk?

Śliwki w czekoladzie. Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek
  • ok. 200 ml wódki lub rumu
  • 200 g gorzkiej czekolady

Śliwki w czekoladzie. Sposób przygotowania:

Śliwki przełóż do dużej miski, a następnie zalej je wybranym przez siebie alkoholem. Odstaw na całą noc do nasączenia. Kolejnego dnia śliwki dokładnie odsącz z płynu za pomocą ręcznika papierowego. Czekoladę połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Śliwki pojedynczo obtaczaj w czekoladzie. Poczekaj, aż jej nadmiar spłynie i układaj na papierze do pieczenia. Pozostaw do w chłodnym miejscu aż do zastygnięcia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA