Słodki cel wielu wypraw w góry. Jak zrobić szarlotkę na miarę tych z tatrzańskich schronisk? Mamy sprawdzony przepis

Szarlotka to prawdziwy klasyk wśród ciast. Okazuje się, że jest też celem wielu górskich podróżników, którzy ochoczo odwiedzają tatrzańskie schroniska w poszukiwaniu najlepszego ciasta z jabłkami. My mamy własny sprawdzony przepis na przepyszną szarlotkę, który może dorównywać tym ze schronisk.

Dobra szarlotka na wagę złota

Szarlotka to podstawowe ciasto nie tylko w babcinej kuchni, lecz także w tatrzańskich schroniskach. Wielu podróżników wybiera się w góry, by przy okazji (lub specjalnie w tym celu) spróbować pyszności na sporej wysokości i to jeszcze z jakimi widokami! Janek Wojtkowski - jeden z tatromaniaków zdecydował się wręcz na wyprawę dedykowaną poznaniu szarlotek we wszystkich ośmiu tatrzańskich schroniskach. Wyniki swojego rankingu opublikował na swoim Instagramie.

 

Z pewnością zjedzenie pysznego ciepłego ciacha podczas męczącej, choć relaksującej wędrówki nie może równać się z niczym innym. Jednak podejmujemy wyzwanie i postanowiliśmy podzielić się naszym sprawdzonym przepisem na pyszną szarlotkę - od razu na dużą blachę.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie także, jakie jabłka są najlepsze do szarlotki i jak przygotować je do słoików. Dzięki temu pyszną szarlotką będziemy mogli cieszyć się także w późniejszych miesiącach:

Jabłka na szarlotkę najlepiej przyrządzać jesienią, bo właśnie wtedy owoce są najlepsze i najtańszeIdealne jabłka na szarlotkę? Musisz wybrać odpowiednią odmianę owoców [PRZEPIS]

Szarlotka - sprawdzony przepis

Składniki na dużą blachę (25 x 40 cm)

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 400 g masła
  • pół szklanki cukru (część można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • 2 małe jajka (lub 1 duże)

Jabłka:

  • 3 kg jabłek
  • pełna łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania)
  • kilka łyżek cukru (w zależności od upodobania)
Zobacz wideo Zobaczcie też, jak zrobić ekspresową szarlotkę. Przepis dla prawdziwych łasuchów!

Szarlotka - sprawdzony przepis krok po kroku:

Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy je, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych (wskazówka: ze skórek można zrobić pyszny kompot w duchu zero waste). Gotujemy w sporym garnku z dodatkiem cukru i cynamonu przez kilkanaście minut. Gdy zmiękną, możemy zblendować je na gładką masę lub porozgniatać tłuczkiem do ziemniaków.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Całość łączymy, rozgniatając masło razem z sypkimi składnikami. Gdy powstanie kruszonka, wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy na elastyczną kulę. Lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i układamy w zamrażarce na kilkanaście minut.

Blachę wykładamy pergaminem, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Większą wylepiamy dno i brzegi blaszki. Następnie do środka przekładamy jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na warstwę jabłkową. Możemy też porozrzucać kawałki szczypane palcami lub też rozwałkować ciasto i ułożyć na wierzchu w całości (w tym przypadku warto zrobić nożem kilka dziurek, by powietrze miało ujście).

Placek z jabłkamiKiedy najlepiej zrobić szarlotkę? Właśnie teraz! Mamy kilka przepisów. W tym taki dla leniuchów (bez zagniatania)

Ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę. Polecamy całkowicie je wystudzić przed zjedzeniem, dzięki czemu nie będzie się rozpadać. Jednak wiemy, jak jest - czasem naprawdę trudno się powstrzymać.

Więcej o: