Szarlotka to podstawowe ciasto nie tylko w babcinej kuchni, lecz także w tatrzańskich schroniskach. Wielu podróżników wybiera się w góry, by przy okazji (lub specjalnie w tym celu) spróbować pyszności na sporej wysokości i to jeszcze z jakimi widokami! Janek Wojtkowski - jeden z tatromaniaków zdecydował się wręcz na wyprawę dedykowaną poznaniu szarlotek we wszystkich ośmiu tatrzańskich schroniskach. Wyniki swojego rankingu opublikował na swoim Instagramie.
Z pewnością zjedzenie pysznego ciepłego ciacha podczas męczącej, choć relaksującej wędrówki nie może równać się z niczym innym. Jednak podejmujemy wyzwanie i postanowiliśmy podzielić się naszym sprawdzonym przepisem na pyszną szarlotkę - od razu na dużą blachę.
Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie także, jakie jabłka są najlepsze do szarlotki i jak przygotować je do słoików. Dzięki temu pyszną szarlotką będziemy mogli cieszyć się także w późniejszych miesiącach:
Składniki na dużą blachę (25 x 40 cm)
Jabłka:
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy je, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych (wskazówka: ze skórek można zrobić pyszny kompot w duchu zero waste). Gotujemy w sporym garnku z dodatkiem cukru i cynamonu przez kilkanaście minut. Gdy zmiękną, możemy zblendować je na gładką masę lub porozgniatać tłuczkiem do ziemniaków.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Całość łączymy, rozgniatając masło razem z sypkimi składnikami. Gdy powstanie kruszonka, wbijamy jajka. Ciasto zagniatamy na elastyczną kulę. Lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i układamy w zamrażarce na kilkanaście minut.
Blachę wykładamy pergaminem, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Większą wylepiamy dno i brzegi blaszki. Następnie do środka przekładamy jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na warstwę jabłkową. Możemy też porozrzucać kawałki szczypane palcami lub też rozwałkować ciasto i ułożyć na wierzchu w całości (w tym przypadku warto zrobić nożem kilka dziurek, by powietrze miało ujście).
Ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę. Polecamy całkowicie je wystudzić przed zjedzeniem, dzięki czemu nie będzie się rozpadać. Jednak wiemy, jak jest - czasem naprawdę trudno się powstrzymać.