Jak sprawić, by rosół był bogatszy w smaku? Wystarczy składnik, który na pewno macie w domu

Jak poprawić smak rosołu? Niekiedy po prostu brakuje mu "tego czegoś". Dziś podpowiemy wam sposób, który stosują szefowie kuchni. Potrzebny składnik na pewno macie w kuchennej szafce.

Rosół tak pyszny jak u mamy czy u babci, to prawdziwe wyzwanie. Każdy ma swój trik albo tajemniczy składnik, bez którego smak nie będzie idealny. Jednym z takich składników może być... ocet. Ile go dodać, aby rosół wyszedł smaczny?

Tylko odrobinę!

Jeśli obawiacie się, że ocet sprawi, że rosół będzie kwaśny i wręcz nieprzyjemny w smaku, to uspokajamy: nie będzie. Dodajemy go naprawdę niedużo - wystarczy 1 łyżka stołowa na 5 litrów zupy. Już tak niewielka ilość sprawi, że tkanki chrzęstne i łączne mięsa rozpuszczą się i oddadzą rosołowi jeszcze więcej smaku. Zupa będzie bogatsza w kolagen, gęstsza i po prostu wyrazistsza.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Kiedy dodać ocet?

Łyżkę octu dodajemy, kiedy rosół już się gotuje - gdy jest na palniku na przykład od godziny. Jeśli obawiacie się, że przesadzicie z ilością, zacznijcie od łyżeczki, wymieszajcie i spróbujcie. Zamiast octu można użyć także soku z cytryny lub troszkę kwasku cytrynowego (chodzi o dodanie kwasu), ale aromat będzie bardziej wyczuwalny niż w wypadku zwykłego octu.

Inne sposoby na wzmocnienie smaku rosołu

Jakie są inne triki na to, by rosół wyszedł smaczniejszy?

  • Ugotujcie go na kilku rodzajach mięsa - np. na kurze, kaczce i kawałku wołowiny. Na jednym mięsie będzie mniej wyrazisty.
  • Dodajcie do zupy opaloną na palniku cebulkę.
  • Wrzućcie do zupy kilka suszonych grzybów.
  • Jeden pomidor lub jego połówka również poprawi smak rosołu (tak mała ilość nie zamieni go w pomidorową).
  • Nie zapomnijcie o lubczyku!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.