Dynia to prawdziwe jesienne warzywo. Jej odmian jest bez liku. Na zupę jednak lepiej wybierać dobrze znaną wszystkim dynię Hokkaido. Jej olbrzymią zaletą jest fakt, że można ją dodawać do zupy wraz ze skórką.
Od czego zacząć przepis na zupę krem z dyni. Oczywiście od mycia warzyw. Myjemy, dokładnie oczyszczamy dynię z pestek i włókien. Tak przygotowaną kroimy na znacznie mniejsze kawałki. Obieramy także umyte ziemniaki i marchewki Kroimy je w kostkę. A obraną cebulę kroimy w pióra. na rozgrzanym gorącym tłuszczu w dużym garnku smażymy wszystkie warzywa – dynię, cebulę, marchewkę i ziemniaki podsmażamy na lekko rumiany kolor. Do warzyw wlewamy bulion. Wszystko razem gotujemy. Warzywa powinny być zupełnie miękkie. Czas gotowania to więc około jednej godziny.
Wszystko blendujemy na gładki krem. I teraz najważniejsza część. Doprawiamy zupę przyprawami. Wsypujemy sól i pieprz do smaku. Dosypujemy około pół łyżeczki mielonego imbiru, szczyptę cukru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy dodać także kurkumę.
Zagotowujemy ponownie i zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej zupy z dyni dodajemy śmietankę kremówkę. Gotowe!