• Link został skopiowany

Kotlet po szwajcarsku, czyli nowe wydanie staropolskich dań. Szybki obiad, który zasmakuje całej rodzinie

Szukasz sposobu na szybki obiad? Kotlet po szwajcarsku jest nie tylko smaczny, ale także prosty w przygotowaniu i sycący. Podpowiadamy, jakie składniki wybierać i jak go wykonać, aby sprostał oczekiwaniom całej rodziny.
Kotlet po szwajcarsku, cordon bleu
Pixabay

Słowo "kotlet" zwykle kojarzy nam się ze staropolskim mielonym albo schabowym. Tymczasem okazuje się, że kotlet niejedno ma imię. Dziś przychodzimy do was z przepisem, który zupełnie odmieni wasze podejście do kuchennych rewolucji. Cordon bleu, czyli kotlet po szwajcarsku, to panierowany filet z kurczaka z szynką oraz serem. To idealny towarzysz dla ziemniaczanego purée oraz surówki z kapusty pekińskiej. 

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Kotlet po szwajcarsku, czyli pierś z kurczaka w nowym wydaniu. Jak go przygotować?

Kotlet po szwajcarsku. Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g sera Gouda
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 g szynki
  • 100 ml oleju
  • 125 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Kotlet po szwajcarsku. Sposób przygotowania:

Na samym początku pokrój pieczarki oraz cebulę w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka przemiel w maszynce na średnich oczkach lub posiekaj za pomocą noża. Następnie dopraw mięso solą i formuj z niego niewielkie kotleciki. Na połowę z nich połóż plaster sera, plaster szynki, dwie łyżki pieczarek z cebulką i na sam wierzch jeszcze jeden plaster sera żółtego. Drugą połową kotlecików, których nie ozdabialiśmy dodatkami, kładziemy na wierzch kotlecików z serem i formujemy półkole, zlepiając tak, by wszystkie dodatki pozostały w środku. Z całej porcji powinno wyjść 4-5 kotlecików.

W jednej misce roztrzep jajka, a do drugiej wsyp bułkę tatrą. Kotleciki panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Możesz także włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 17 minut.

Oryginalny kotlet po szwajcarsku przygotowuje się z cielęciny, natomiast my postanowiliśmy nieco uprościć przepis. Jeśli jednak jesteś spragniony klasyki, jak najbardziej możesz zdecydować się na inny typ mięsa. Ser, którego będziesz używał, musi być miękki, taki, który łatwo i szybko się topi pod wpływem wysokiej temperatury.

Więcej o: