Pieczone ziemniaki to danie niby proste. Jednak wielu osobom spędza sen z powiek. Jak sprawić, by zawsze były idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Genialnym sposobem podzielił się dziennikarz serwisu Epicurious. Okazuje się, że jego metoda nie tylko daje świetny efekt, lecz także jest daniem w duchu zero waste bowiem wykorzystuje do niego już ugotowane ziemniaki.
Sprawdzą się tu zarówno te ugotowane poprzedniego dnia, na przykład jako dodatek do obiadu, jak i te, będące częścią pysznej sałatki ziemniaczanej. Ale uwaga: najlepiej wykorzystać takie z sałatki majonezowej.
Jaką sałatkę z ziemniaków można wykorzystać? Sprawdźcie nasze przepisy - z pewnością znajdziecie coś dla siebie:
Sposób na pieczone ziemniaki jest naprawdę banalnie prosty. Wystarczy upiec już ugotowane ziemniaki. Jeśli macie te z sałatki ziemniaczanej sprawdźcie ilość majonezu. Warto pozbyć się nadmiaru, by całość się nie przypaliła i danie nie było zbyt tłuste. Jeżeli zaś używacie ziemniaków z wody, otoczcie je skromną warstwą majonezu. Sos ten spełnia tu ważną rolę, bowiem wpływa i na smak, i na chrupkość. Zapieczony sprawi, że ziemniaki idealnie się zarumienią i będą chrupać pod zębami.
Jak się zabrać za pieczenie? Wystarczy przełożyć ziemniaki na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 30 minut. Pamiętajcie, by co 10 minut je poobracać. Dzięki temu będą równomiernie zapieczone.
Wskazówka: Do pieczonych ziemniaków przed obróbką można dodać też ulubione przyprawy i zioła. Świetnie sprawdzi się świeży rozmaryn czy tymianek. Warto też wrzucić nieobrane ząbki czosnku - będą petarrdą aromatyczną