Makaron w kremowym sosie Gigi Hadid to hit. Modelka dodaje do niego wódkę

Makaron z dodatkiem wódki - brzmi dziwnie? Okazuje się, że nie tylko piwo i wino można dodać, by podkręcić smak dania. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną pastę, a najlepiej od razu naszykujcie składniki na dwie porcje.

Makaron z dodatkiem wódki zyskał sławę jako makaron Gigi Hadid - pojawił się w jednej z relacji na Instagramie modelki. Chcecie odtworzyć to danie? Mamy przepis, w którym wyjaśniamy wszystkie kolejne kroki.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g suchego makaronu (np. rigatoni),
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1/4 szalotki,
  • łyżka wódki,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta płatków chilli,
  • łyżka masła,
  • 1/4 szklanki płatków parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia)
Zobacz wideo Makaron w sosie serowym z brokułami

Jak zrobić makaron z dodatkiem wódki?

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka zmięknie. Wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i podgrzewamy, aż całość lekko ściemnieje. Dodajemy łyżkę wódki, mieszamy i podgrzewamy, aż alkohol wyparuje. Potem wlewamy śmietankę, wsypujemy płatki chilli (im więcej, tym ostrzejsze będzie danie!) i wszystko łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z palnika.

Makaron gotujemy al dente, zachowujemy 1/4 szklanki wody, odcedzamy. Na patelnię wrzucamy makaron, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy wszystko, cały czas mieszając, aby masło i sos dobrze się połączyły. Na koniec posypujemy płatkami parmezanu i opcjonalnie posiekanymi świeżymi ziołami.

Więcej o: