Idealne ciasto na pierogi składa się z trzech składników. To niewiele. Mąka, woda i sól. A mimo to czasem potrafi nie wyjść idealne, takie, do którego przyzwyczaiły nas mamy i babcie. Tu z pomocą przychodzi… Magda Gessler. Znana restauratorka chętnie dzieli się swoimi umiejętnościami i wskazówkami dotyczącymi perfekcyjnych wypieków i dań. Pierogi Magdy Gessler po prostu muszą się udać! Dzięki jednej wskazówce od szefowej kuchni wasze pierogi będą elastyczne i bajecznie pyszne.
Pierogi Magdy Gessler rozpoczynamy od przygotowania składników. Potrzebujemy mąki, najlepiej pszennej do wypieków, przegotowanej, wrzącej wody i drobnoziarnistej soli. Na stolnicy czy też przygotowanym blacie kuchennym wysypujemy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy. Z mąki formujemy kopczyk z niewielkim wgłębieniem pośrodku. Do dołka wlewamy wrzątek. Jest to etap, którego nie można pominąć. To tak zwane zaparzenie mąki. Dzięki temu ciasto na pierogi będzie elastyczne i gładkie.
Łączymy mąkę z wodą. Na początek robimy to nożem czy też widelcem. Woda jest gorącą, a my przecież nie chcemy się poparzyć. Gdy mąka z wodą zaczną się łączyć, a dodatkowo ciasto będzie już chłodniejsze, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto na pierogi Magdy Gessler rękoma.
Cały proces może trwać około 10-12 minut. Ciasto na pierogi musi być wyrobione porządnie. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, formujemy kulę i dzielimy je na kilka części. Z każdej części odrywamy kawałki, małe kulki, które rozwałkowujemy na niewielkie placuszki. Tak przygotowane faszerujemy! Serem, grzybami, kapustą… A może soczewicą?