Podobno Chińczycy potrafią zjeść nieograniczoną ilość krewetek. I choć w naszym kraju wciąż roi się od ludzi sceptycznie nastawionych do owoców morza, postanowiliśmy dzisiaj przełamać nieco schematy. Krewetki są nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne. Przychodzimy do was z daniem nietuzinkowym, pochodzącym prosto z Chin. Krewetki z chili i czosnkiem, czyli błyskawiczne danie z nutką ostrego smaku.
Krewetki z chili i czosnkiem. Składniki:
Krewetki z chili. Sposób przygotowania:
Na samym początku obierz krewetki ze skorupek, oddzielając głowę i zostawiając ogonek. Następnie nagrzej wok. Trzymaj go na ogniu do momentu, aż zacznie dymić. Wlej olej, dorzuć drobno posiekany czosnek oraz papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki. Smaż do momentu, aż czosnek przybierze złotego koloru. Po tym czasie dodaj cukier, sos chili, sos sojowy a na sam koniec krewetki. Smaż tak długo, aż krewetki zrobią się różowe. Następnie dodaj olej sezamowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną wcześniej w zimnej wodzie. Całość mieszamy aż do momentu zgęstnienia sosu. Gdy ten będzie już gotowy, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą i chili.
To danie świetnie smakuje w towarzystwie przypieczonej bagietki, wcześniej nasmarowanej masłem czosnkowym lub z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.