Naszła cię ochota na chińskie jedzenie? Krewetki z czosnkiem i chili przygotujesz w mgnieniu oka

Chińskie jedzenie jest przez wielu z nas ulubioną alternatywą dla tradycyjnych polskich dań. Dziś przychodzimy do was z przepisem na błyskawiczny obiad w formie krewetek z chili i czosnkiem. Czego będziecie potrzebować?

Podobno Chińczycy potrafią zjeść nieograniczoną ilość krewetek. I choć w naszym kraju wciąż roi się od ludzi sceptycznie nastawionych do owoców morza, postanowiliśmy dzisiaj przełamać nieco schematy. Krewetki są nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne. Przychodzimy do was z daniem nietuzinkowym, pochodzącym prosto z Chin. Krewetki z chili i czosnkiem, czyli błyskawiczne danie z nutką ostrego smaku.

Zobacz wideo Przepis na krewetki z warzywami w sosie curry

Chińskie jedzenie, czyli błyskawiczne krewetki z chili i czosnkiem

Krewetki z chili i czosnkiem. Składniki:

  • 800 g krewetek surowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 suszone papryczki chili
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • łyżka sosu chili
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • świeże chili
  • kolendra

Krewetki z chili. Sposób przygotowania:

Na samym początku obierz krewetki ze skorupek, oddzielając głowę i zostawiając ogonek. Następnie nagrzej wok. Trzymaj go na ogniu do momentu, aż zacznie dymić. Wlej olej, dorzuć drobno posiekany czosnek oraz papryczki chili pokrojone w cienkie paseczki. Smaż do momentu, aż czosnek przybierze złotego koloru. Po tym czasie dodaj cukier, sos chili, sos sojowy a na sam koniec krewetki. Smaż tak długo, aż krewetki zrobią się różowe. Następnie dodaj olej sezamowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną wcześniej w zimnej wodzie. Całość mieszamy aż do momentu zgęstnienia sosu. Gdy ten będzie już gotowy, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą i chili.

To danie świetnie smakuje w towarzystwie przypieczonej bagietki, wcześniej nasmarowanej masłem czosnkowym lub z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.