Domowy rosół - bezkonkurencyjna królowa wśród polskich zup ma swoje nieco mniej znane oblicze. Można ją ugotować na pieczonym kurczaku. Będzie mieć wtedy bardziej intensywny smak. Bez obaw - nie trzeba do tego celu piec kurczaka, bo wystarczą kości po tym już zjedzonym np., poprzedniego dnia na obiad. Taki rosół to wspaniała propozycja dla zwolenników kuchni zero waste.
Rosół na pieczonym kurczaku - składniki
Kości kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny. Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie doprawić: solą, zmielonym pieprzem i jeszcze odrobiną sosu sojowego. Przecedzić.
Rosół najlepiej smakuje podany z posiekaną natką pietruszki (lub koperkiem) i makaronem (cienkie nitki). Można go także zaserwować z kluseczkami lanymi.