Sezon na grzyby trwa, a to oznacza, że czas poruszyć swoją kreatywność w tworzeniu najróżniejszych dań, w których odegrają główną rolę. Tym razem przychodzimy do was z przepisem na rydze w kremowym sosie pomidorowym. Świetnie smakują w towarzystwie chrupiącego pieczywa, makaronu lub z dodatkiem smażonych krewetek. Od czego zacząć?
Rydze w sosie pomidorowym. Składniki:
Na samym początku opłukaj rydze pod chłodną, bieżącą wodą. Następnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój na ćwiartki. Jeśli chcesz używać krewetek, opłucz je i osusz.
Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, dodaj drobno skrojony czosnek oraz grzyby i smaż na średnim ogniu przez około dwie minuty. Co jakiś czas zamieszaj. W trakcie smażenia dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Następnie zwiększ ogień, wlej wino, a po kilku chwilach dodaj także przecier lub passatę. Całość zagotuj. Dopraw sos jeszcze raz solą oraz pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut. Dopiero po tym czasie dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i gotuj przez kilkanaście sekund, nieustannie mieszając. Sos gotowy!
Tak, jak wspominaliśmy wcześniej, krewetki są jedynie dodatkiem, z którego można śmiało zrezygnować. Równie dobrze sprawdzi się zamiast nich chrupiąca bagietka zapiekana z serem i masłem czosnkowym lub makaron ugotowany al'dente.