Nie ma lepszego połączenia niż delikatny sos sojowy oraz sos teriyaki. Dzięki temu nasz kurczak będzie niesamowicie miękki i soczysty. Nasz przepis na kurczaka w sosie teriyaki jest prosty w wykonaniu i gwarantujemy, że rozpieści wasze kubki smakowe. Czego będziecie potrzebować? Odrobinki czasu, szczypty kulinarnej fantazji i całej masy aromatycznych przypraw. Zaczynamy!
Kurczak teriyaki. Składniki:
Kurczak teriyaki. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od umycia i oczyszczenia filetów z błonek i chrząstek. Następnie na patelnię wlej wszystkie składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz syrop klonowy. Dodaj do nich starty czosnek i imbir. Całość wymieszaj i zagotuj. Po paru chwilach dodaj filety z kurczaka i przykryj patelnię. Duś przez około pięć minut na umiarkowanym ogniu. Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i duś przez kolejne pięć minut. Zdejmij pokrywę i gotuj jeszcze raz przez 5 minut, w międzyczasie przewracając mięso raz lub dwa razy. Tak przygotowanego kurczaka możesz posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Kurczak teriyaki doskonale komponuje się z ryżem ze smażonymi warzywami. Aby go przygotować, będziecie potrzebować:
Ryż z warzywami. Sposób przygotowania:
Na samym początku w osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj groszek i smaż przez około jedną minutę. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i smaż przez kolejną minutę. Po tym czasie dodaj do warzyw ryż, sos sojowy oraz olej sezamowy i smaż jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając.