Przepisy na obiad z kurczakiem: kurczak teriyaki, czyli sposób na aromatyczne danie w kilka minut

Przepisy na obiad z kurczakiem bywają wymagające, ale tym razem przychodzimy z czymś niesamowicie prostym, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Kurczak teriyaki to ulubione danie wszystkich, którzy szukają w kuchni odrobiny orientu.

Nie ma lepszego połączenia niż delikatny sos sojowy oraz sos teriyaki. Dzięki temu nasz kurczak będzie niesamowicie miękki i soczysty. Nasz przepis na kurczaka w sosie teriyaki jest prosty w wykonaniu i gwarantujemy, że rozpieści wasze kubki smakowe. Czego będziecie potrzebować? Odrobinki czasu, szczypty kulinarnej fantazji i całej masy aromatycznych przypraw. Zaczynamy!

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Przepis na obiad z kurczakiem. Kurczak teriyaki, czyli sposób na soczyste mięso w kilka minut

Kurczak teriyaki. Składniki:

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • sezam i szczypiorek

Kurczak teriyaki. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od umycia i oczyszczenia filetów z błonek i chrząstek. Następnie na patelnię wlej wszystkie składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz syrop klonowy. Dodaj do nich starty czosnek i imbir. Całość wymieszaj i zagotuj. Po paru chwilach dodaj filety z kurczaka i przykryj patelnię. Duś przez około pięć minut na umiarkowanym ogniu. Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i duś przez kolejne pięć minut. Zdejmij pokrywę i gotuj jeszcze raz przez 5 minut, w międzyczasie przewracając mięso raz lub dwa razy. Tak przygotowanego kurczaka możesz posypać uprażonym sezamem i szczypiorkiem.

Krewetki przyrządza szef kuchni Mirosław Ciołak Naszła cię ochota na chińskie jedzenie? Krewetki z czosnkiem i chili [PRZEPIS]

Ryż z warzywami, czyli najlepszy dodatek do kurczaka teriyaki

Kurczak teriyaki doskonale komponuje się z ryżem ze smażonymi warzywami. Aby go przygotować, będziecie potrzebować: 

  • 100 g brązowego ryżu (1 torebka)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Ryż z warzywami. Sposób przygotowania: 

Na samym początku w osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj groszek i smaż przez około jedną minutę. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i smaż przez kolejną minutę. Po tym czasie dodaj do warzyw ryż, sos sojowy oraz olej sezamowy i smaż jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając. 

Więcej o: