Syrop z czosnku - idealny na niesprzyjającą wiosenną aurę

Syrop z czosnku to prozdrowotny specyfik, który działa na nasz cały organizm. Sprawdź, jak wykonać miksturę, z której dobrodziejstwa korzystali już nasi pradziadowie.
Zobacz wideo Ziemniaki, jajko, czosnek. Teraz nie będziesz mieć problemów z obieraniem czegokolwiek

Mikstura z czosnku - właściwości

Mikstura z czosnku to doskonałe lekarstwo na wiele dolegliwości w naszym ciele. Należy zaznaczyć, że może być ona wykonana na wiele sposobów. Głównymi składnikami, które są zazwyczaj ze sobą łączone to między innymi:

  • czosnek
  • cebula
  • miód
  • imbir
  • przyprawy rozgrzewające: kurkuma, kardamon, goździki
  • cytryna
  • woda (przegotowana)

Wariantów jest jednak wiele. Syrop z czosnku można przyrządzić według upodobań smakowych. A oto kilka kluczowych właściwości tego specyfiku:

  • Czosnek wzmacnia naszą odporność. Zatem jest on doskonały dla osób, które zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi, stanami zapalnymi w ciele.
  • Czosnek wykazuje działanie wykrztuśne. W połączeniu z cebulą - efekt będzie murowany. Może być stosowany zarówno przy zwykłym kaszlu, jak i astmie. Znakomicie oczyści on płuca.
  • Działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo.
  • Obniża gorączkę.
  • Mikstura jest bogata w liczne witaminy.
  • Działa rozgrzewająco.

Syrop z cebuliSyrop z cebuli na wiosenne przeziębienie. Jak go zrobić?

Syrop z czosnku, miodu i cytryny - wykonanie krok po kroku

Syrop z czosnku, miodu i cytryny to jedna z najbardziej popularnych mikstur. Przepis jest banalnie prosty, a przy tym dostarcza nam mnóstwo doskonałych właściwości. Sposób wykonania znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 cytryna
  • odrobina wody (wcześniej przegotowanej i ostudzonej)
  • 5 łyżek miodu

Wykonanie:

  1. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę. 
  2. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. 
  3. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok.
  4. Następnie gotujemy wodę i studzimy ją.
  5. Do wyparzonego słoja wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  6. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.

Sos czosnkowy do pizzy. Zdjęcie ilustracyjneSos czosnkowy do pizzy - dwa proste przepisy na miarę prawdziwej pizzerii

Syrop z imbiru miodu, cytryny i czosnku - mikstura, która rozgrzewa

Syrop z imbiru miodu, cytryny i czosnku to znakomity sposób na rozgrzanie. Poznaj wyjątkowy przepis na imbirowe lekarstwo:

Składniki:

  • kawałek imbiru
  • 1-2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • około 6-7 łyżek miodu
  • niewielka ilość wody

Wykonanie:

  1. Imbir myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobne plasterki (można go też zetrzeć na tarce)
  2. Podobnie czynimy z czosnkiem. Możemy go przecisnąć przez praskę.
  3. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok.
  4. Całość mieszamy i dolewamy przegotowaną wodę.
  5. Wlewamy do słoja i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Zobacz też: Sos czosnkowy - przepis tradycyjny i wege. Sekret to odpowiednie mieszanie składników

Więcej o: