Pomysł na dynię - przepisy, które warto znać
Pomysł na dynię - czyli jakie dzieła kulinarne możemy z niej stworzyć? Możliwości jest całe mnóstwo. Dynia jest warzywem, które nie tylko daje nam ogromne możliwości działania w kuchni, ale także działa prozdrowotnie. Oto kilka pozytywnych właściwości:
- Dynia działa przeciwzapalnie. Dynia jest polecana zwłaszcza osobom, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe.
- Dynia chroni przed rakiem. Kolejną bardzo istotną właściwością jest fakt, iż dynia działa antynowotworowo. To znakomity środek zapobiegawczy i profilaktyczny.
- Zwalcza pasożyty. Precyzując chodzi tu głównie o jej pestki. Pamiętajmy o tym, zanim ponownie wyrzucimy je do kosza.
- Jest bogata w witaminę C oraz cynk.
- Poprawia odporność naszego organizmu.
- Dynia dba o nasz piękny wygląd. Dzieje się to za sprawą wysokiej zawartości witaminy A i dużego poziomu wody. Spożywanie dyni daje nam jeszcze większą gwarancję znakomitego i młodego wyglądu.
- Dynia działa antywirusowo.
Zobacz wideo
Poznaj ten przepis!
Potrawy z dyni, które zachwycą największych "niejadków"
Potrawy z dyni dają nam uczucie sytości, a jednocześnie są przepyszne. Odżywiają dogłębnie nasz organizm. Często jednak nie wiemy co można zrobić z dyni. Dlatego też przychodzimy z pomocą. Poniżej kilka receptur, które warto znać.
Pomysł na dynię: frytki z dyni
Czy wiedzieliście o tym, że frytki można zrobić z innych warzyw niż ziemniaki? Dokładnie tak! Wspaniałym tego przykładem jest właśnie dynia. W zestawieniu z czosnkowym dipem będzie doskonałym dodatkiem podczas rodzinnego seansu lub spotkania ze znajomymi. Ważny jest jednak wybór odpowiedniej odmiany dyni. Przepis na nietuzinkowe frytki, znajduje się poniżej:
Składniki:
- 1 duża dynia Hokkaido
- odrobina oleju
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona
Wykonanie:
- Dynię należy dokładnie umyć i obrać. Następnie pokroić i oczyścić wnętrze.
- Dalej kroimy ją na wzór frytek. Pamiętajmy o tym, aby nie były zbyt cienkie.
- Na blaszce układamy papier do pieczenia.
- Dyniowe frytki skrapiamy oliwą i układamy na papierze w niewielkich odstępach.
- Ustawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy przez 30 minut. Frytki powinny być miękkie i lekko zarumienione.
- Potem posypujemy je przyprawami. Warto wcześniej wymieszać wszystkie przyprawy ze sobą i utworzyć gotową mieszankę.
Potrawy z dyni: zupa dyniowa
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad w okresie jesienno-zimowym. Najczęściej przygotowywana jest zupa krem. Jest ona niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Dowiedz się jak ją wykonać.
Składniki:
- 0,5 kg obranej dyni
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- pół bulwy selera
- 4 cm korzenia imbiru (startego)
- 4 cm świeżej papryczki chili
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- 1 litr wody przefiltrowanej
Wykonanie:
- Obraną i umyta dynię kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone w kostkę czosnek oraz cebulę.
- Do czosnku i cebuli dodać starty korzeń imbiru, papryczkę chili, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zamieszać i dusić ok. 10 minut.
- Pokrojoną w kostkę paprykę razem z dynią dodać do zeszklonej cebuli.
- Do warzyw dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dusimy całość 15 minut.
- Ziemniaki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Do garnka z uduszonymi warzywami dolewamy wodę. Dalej, kiedy będzie się już gotować dodajemy ziemniaki i selera.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i całość zblendować.
- Nasza zupa jest gotowa. Możemy podawać ją z koperkiem bądź grzankami.
Zobacz też: Pumpkin spice latte: jesienny trend w świecie kawy
Przetwory z dyni: kompot i dżem na zimę
Przetwory z dyni są z każdym rokiem coraz bardziej popularne. Dlatego, też zdecydowaliśmy się na to, aby przestawić Wam kilka ciekawych receptur, które mogą ubogacić wasze spiżarnie podczas zimy.
Kompot dyniowy z jabłkiem i goździkami
Kompot z dyni to napój, który doskonale rozgrzeje nas po zimowych spacerach. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- 1,5 kg obranej dyni
- 4 duże jabłka
- 5 goździków
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1,5 litra wody przefiltrowanej
Wykonanie:
- Obraną i umytą dynię pokroić w grubą kostkę.
- Jabłka pokroić w ćwiartki i pozbyć się gniazd nasiennych.
- Pokrojoną dynię oraz jabłka wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut uważając aby płyn nie wykipiał.
- Do kompotu dodać cynamon i goździki, gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
- Gotowy kompot przelewamy do słoików bądź butelek i pasteryzujemy.
Dżem dyniowy z pomarańczą
Dżem z dyni do znakomity dodatek do kanapek lub wypieków. Pokochają go zarówno dzieci jak i dorośli.
Do przygotowania dżemu będziemy potrzebować:
- 1 kilogram dyni
- 3 pomarańcze
- 1 szklanka cukru
- przyprawy: może być cynamon, kardamon, imbir
Wykonanie:
- Dynie myjemy, obieramy i kroimy na drobne elementy.
- Umieszczamy ją w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i gotujemy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka dodajemy cząstki pomarańczy obrane ze skórek i błonek.
- Doprawiamy i dusimy aż uzyskamy jednolitą masę.
- Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy.
Co można zrobić z dyni? Jak widać dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które z powodzeniem wykorzystamy w wielu koncepcjach kulinarnych. Jej właściwości smakowe i zdrowotne zachęcają do wprowadzenia jej do naszej codziennej diety. Przetwory z dyni, rozgrzewające zupy i kompoty to dopiero początek tej kulinarnej podróży.