Co można zrobić z dyni - kilka dyniowych przepisów dla całej rodziny

Co można zrobić z dyni na zimę i nie tylko? Dynia jest warzywem, które jest niezwykle smaczne, pożywne, a przy tym uniwersalne. Pomysł na dynię niejedno ma imię - przedstawiamy potrawy z dyni, których smak zapamiętamy na długo. Przetwory z dyni: receptury krok po kroku.

Pomysł na dynię - przepisy, które warto znać

Pomysł na dynię - czyli jakie dzieła kulinarne możemy z niej stworzyć? Możliwości jest całe mnóstwo. Dynia jest warzywem, które nie tylko daje nam ogromne możliwości działania w kuchni, ale także działa prozdrowotnie. Oto kilka pozytywnych właściwości:

  • Dynia działa przeciwzapalnie. Dynia jest polecana zwłaszcza osobom, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe.
  • Dynia chroni przed rakiem. Kolejną bardzo istotną właściwością jest fakt, iż dynia działa antynowotworowo. To znakomity środek zapobiegawczy i profilaktyczny.
  • Zwalcza pasożyty. Precyzując chodzi tu głównie o jej pestki. Pamiętajmy o tym, zanim ponownie wyrzucimy je do kosza.
  • Jest bogata w witaminę C oraz cynk.
  • Poprawia odporność naszego organizmu.
  • Dynia dba o nasz piękny wygląd. Dzieje się to za sprawą wysokiej zawartości witaminy A i dużego poziomu wody. Spożywanie dyni daje nam jeszcze większą gwarancję znakomitego i młodego wyglądu.
  • Dynia działa antywirusowo.
Zobacz wideo Poznaj ten przepis!

Potrawy z dyni, które zachwycą największych "niejadków"

Potrawy z dyni dają nam uczucie sytości, a jednocześnie są przepyszne. Odżywiają dogłębnie nasz organizm. Często jednak nie wiemy co można zrobić z dyni. Dlatego też przychodzimy z pomocą. Poniżej kilka receptur, które warto znać. 

Placki z dyni - przepis. Zdj. ilustracyjne Placki z dyni - przepis idealny. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać

Pomysł na dynię: frytki z dyni

Czy wiedzieliście o tym, że frytki można zrobić z innych warzyw niż ziemniaki? Dokładnie tak! Wspaniałym tego przykładem jest właśnie dynia. W zestawieniu z czosnkowym dipem będzie doskonałym dodatkiem podczas rodzinnego seansu lub spotkania ze znajomymi. Ważny jest jednak wybór odpowiedniej odmiany dyni. Przepis na nietuzinkowe frytki, znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 1 duża dynia Hokkaido
  • odrobina oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona

Wykonanie:

  1. Dynię należy dokładnie umyć i obrać. Następnie pokroić i oczyścić wnętrze.
  2. Dalej kroimy ją na wzór frytek. Pamiętajmy o tym, aby nie były zbyt cienkie.
  3. Na blaszce układamy papier do pieczenia.
  4. Dyniowe frytki skrapiamy oliwą i układamy na papierze w niewielkich odstępach.
  5. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy przez 30 minut. Frytki powinny być miękkie i lekko zarumienione.
  6. Potem posypujemy je przyprawami. Warto wcześniej wymieszać wszystkie przyprawy ze sobą i utworzyć gotową mieszankę.

Dżem z pigwy Dżem z dyni i pomarańczy, czyli genialny dodatek do kanapek, ciast i deserów

Potrawy z dyni: zupa dyniowa

Zupa dyniowa to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad w okresie jesienno-zimowym. Najczęściej przygotowywana jest zupa krem. Jest ona niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Dowiedz się jak ją wykonać.

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • pół bulwy selera
  • 4 cm korzenia imbiru (startego) 
  • 4 cm świeżej papryczki chili 
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa 
  • 1 litr wody przefiltrowanej

Wykonanie:

  1. Obraną i umyta dynię kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone w kostkę czosnek oraz cebulę.
  3. Do czosnku i cebuli dodać starty korzeń imbiru, papryczkę chili, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zamieszać i dusić ok. 10 minut.
  4. Pokrojoną w kostkę paprykę razem z dynią dodać do zeszklonej cebuli.
  5. Do warzyw dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dusimy całość 15 minut.
  6. Ziemniaki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Do garnka z uduszonymi warzywami dolewamy wodę. Dalej, kiedy będzie się już gotować dodajemy ziemniaki i selera.
  8. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i całość zblendować.
  9. Nasza zupa jest gotowa. Możemy podawać ją z koperkiem bądź grzankami.

Zobacz też: Pumpkin spice latte: jesienny trend w świecie kawy

Przetwory z dyni: kompot i dżem na zimę

Przetwory z dyni są z każdym rokiem coraz bardziej popularne. Dlatego, też zdecydowaliśmy się na to, aby przestawić Wam kilka ciekawych receptur, które mogą ubogacić wasze spiżarnie podczas zimy.

Kompot dyniowy z jabłkiem i goździkami

Kompot z dyni to napój, który doskonale rozgrzeje nas po zimowych spacerach. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni
  • 4 duże jabłka
  • 5 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1,5 litra wody przefiltrowanej

Wykonanie:

  1. Obraną i umytą dynię pokroić w grubą kostkę.
  2. Jabłka pokroić w ćwiartki i pozbyć się gniazd nasiennych.
  3. Pokrojoną dynię oraz jabłka wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut uważając aby płyn nie wykipiał.
  4. Do kompotu dodać cynamon i goździki, gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
  5. Gotowy kompot przelewamy do słoików bądź butelek i pasteryzujemy.

Dżem dyniowy z pomarańczą

Dżem z dyni do znakomity dodatek do kanapek lub wypieków. Pokochają go zarówno dzieci jak i dorośli.

Do przygotowania dżemu będziemy potrzebować:

  • 1 kilogram dyni
  • 3 pomarańcze
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy: może być cynamon, kardamon, imbir

Wykonanie:

  1. Dynie myjemy, obieramy i kroimy na drobne elementy.
  2. Umieszczamy ją w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i gotujemy na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do garnka dodajemy cząstki pomarańczy obrane ze skórek i błonek.
  4. Doprawiamy i dusimy aż uzyskamy jednolitą masę.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Pasteryzujemy.

Co można zrobić z dyni? Jak widać dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które z powodzeniem wykorzystamy w wielu koncepcjach kulinarnych. Jej właściwości smakowe i zdrowotne zachęcają do wprowadzenia jej do naszej codziennej diety. Przetwory z dyni, rozgrzewające zupy i kompoty to dopiero początek tej kulinarnej podróży.

Więcej o: