Kurczak z 40 ząbkami czosnku. Po co aż tyle? Nie tylko dla smaku!

Ile ludzi na świecie, tyle przepisów na kurczaka. A probowaliście kiedyś tego z 40 ząbkami czosnku? Nie, to nie pomyłka - naprawdę potrzeba aż tylu. Dlaczego?

Kurczak z 40 ząbkami czosnku to, co ciekawe, żaden wymysł dzisiejszych czasów, choć brzmi jak najnowszy trend z TikToka czy Instagrama.  Okazuje się, że należy do grona klasycznych przepisów kuchni francuskiej, gdzie nazywa się go poulet aux 40 gousses d'ail. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Niektórzy go pieką, inni gotują na wolnym ogniu. Jedni kroją na kawałki, a reszta poddaje obróbce całą tuszkę. Dziś podajemy przepis na wersję pieczoną w całości - będzie idealny szczególnie na bardziej odświętny obiad, choć nic nie stoi na drodze, by podać go także "w tygodniu".

Zobacz wideo Próbowaliście drobiu w wersji włoskiej? Pokochaliście ten przepis na kurczaka po toskańsku!

Po co aż tyle ząbków czosnku?

W końcu, by nadać kurczakowi smaku i aromatu, z pewnością wystarczy wykorzystać kilka sztuk, a nie od razu 40. W tym przepisie jednak czosnek ma za zadanie nie tylko dodać daniu smaku i obłędnego zapachu. Pełni też funkcję izolacji pomiędzy mięsem a dnem naczynia. Co więcej, długo pieczony czosnek (w tym wypadku dodatkowo w winnym sosie) staje się mięciutki i kremowy, ma też bardzo łagodny smak.

Zanim jednak przejdziemy do sedna, przypominamy też naszą recepturę na kurczaka piccata.To prawdziwy hit!

Kurczak piccataKurczak piccata - jeśli jeszcze go nie próbowaliście, czas to zmienić

Kurczak z 40 ząbkami czosnku - przepis

Składniki:

  • tuszka kurczaka o wadze ok. 1,8 kg
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz wedle uznania
  • 40 nieobranych ząbków czosnku
  • szklanka wytrawnego białego wina

Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i octem jabłkowym - zarówno od zewnątrz, jak i od środka. W międzyczasie ząbki czosnku oddzielamy od główki, ale ich nie obieramy, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dnie żaroodpornego naczynia umieszczamy czosnek, na nim kładziemy kurczaka. Na dno naczynia wlewamy wino. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywkę, kurczaka polewamy sosem z dna, po czym ponownie wstawiamy do piekarnika (bez nakrycia) i pieczemy przez kolejnych 45 minut, aż kurczak się zarumieni. Gotowe.

Jak sprawić, by rosół nie mętniał?Turboaromatyczny rosół? Tym razem z pieczonego kurczaka

Co z tym czosnkiem?

Mięso dzielimy na porcje, ale nie zapominajmy też o czosnku! Można wyłowić ząbki i podać je w całości lub zrobić pyszny sos. W tym celu wystarczy przelać całość przez sitko, a czosnek dodatkowo przez nie przetrzeć, by całkiem się rozpadł i by pozbyć się łupinek. Sosem polewamy kurczaka lub ziemniaki albo podajemy go w sosjerce. Jeśli trochę Wam zostanie, sprawdzi się też idealnie z grzankami.

Kurczak z 40 ząbkami czosnku - jak sami widzicie - jest naprawdę prostą i niewymagającą wiele pracy potrawą. W zasadzie wystarczy 15 minut na przygotowanie, a potem pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość. Spróbujecie? A może już znacie ten przepis?

Więcej o: