Przygotowanie dobrego rosołu to prawdziwa sztuka. To jedno z tych dań, które nie jest zwykłym obiadem - musi doskonale smakować, sycić i rozgrzewać. Z domowym rosołem wielu z nas ma ciepłe wspomnienia. Rosół naszych babć i mam często był prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Jak przyrządzić taką zupę bez dodatku kostek rosołowych i innych sztucznych wspomagaczy? Podpowiadamy.
Najważniejszym elementem rosołu jest mięso. Aby zrobić dobrą zupę, najlepiej wybrać mięso, które pochodzi z zaufanego źródła, jest dobrej jakości. Jeśli masz możliwość kupić lub dostać wiejską kurę, będzie to najlepszy wybór. Do tego przyda się jeszcze kawałek wołowiny (np. szponder), można też dodać mięso z kaczki.
Kolejnym składnikiem są warzywa. Do rosołu należy wrzucić włoszczyznę - marchewkę, pietruszkę, por, seler. Warto przygotować także cebulę i natkę pietruszki. Uwaga - gdy kupujecie pietruszkę, wybierajcie warzywo o niedużych, wąskich korzeniach. W sklepach często zamiast niej sprzedawany jest pasternak, który ma korzenie duże i grube.
Należy również sięgnąć po przyprawy. Jedną z najważniejszych jest lubczyk oraz pieprz - koniecznie ziarnisty. Dodanie mielonego pieprzu może sprawić, że rosół będzie mętny.
Rosół można podawać na wiele różnych sposobów. W tradycyjnej wersji podawany jest z domowym makaronem, ale jeśli nie macie czasu lub nie potraficie go zrobić, wybierzcie makaron robiony z dodatkiem jajek (np. krajankę). Rosół dobrze smakuje też z ziemniakami, lanymi kluseczkami czy kostką z kaszy manny.