Rosół jak u babci? Triki, dzięki którym wasz będzie najlepszy na świecie

Jak zrobić idealny rosół? Nasze babcie znały masę różnych sposobów na to, by wyszedł przepyszny. Dziś zebraliśmy dla was najpopularniejsze porady. Koniecznie sprawdźcie przed niedzielnym obiadem.

Przygotowanie dobrego rosołu to prawdziwa sztuka. To jedno z tych dań, które nie jest zwykłym obiadem - musi doskonale smakować, sycić i rozgrzewać. Z domowym rosołem wielu z nas ma ciepłe wspomnienia. Rosół naszych babć i mam często był prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Jak przyrządzić taką zupę bez dodatku kostek rosołowych i innych sztucznych wspomagaczy? Podpowiadamy.

Rosół - co przygotować?

Najważniejszym elementem rosołu jest mięso. Aby zrobić dobrą zupę, najlepiej wybrać mięso, które pochodzi z zaufanego źródła, jest dobrej jakości. Jeśli masz możliwość kupić lub dostać wiejską kurę, będzie to najlepszy wybór. Do tego przyda się jeszcze kawałek wołowiny (np. szponder), można też dodać mięso z kaczki.

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Kolejnym składnikiem są warzywa. Do rosołu należy wrzucić włoszczyznę - marchewkę, pietruszkę, por, seler. Warto przygotować także cebulę i natkę pietruszki. Uwaga - gdy kupujecie pietruszkę, wybierajcie warzywo o niedużych, wąskich korzeniach. W sklepach często zamiast niej sprzedawany jest pasternak, który ma korzenie duże i grube.

Należy również sięgnąć po przyprawy. Jedną z najważniejszych jest lubczyk oraz pieprz - koniecznie ziarnisty. Dodanie mielonego pieprzu może sprawić, że rosół będzie mętny.

Z czym podajemy rosół?

Rosół można podawać na wiele różnych sposobów. W tradycyjnej wersji podawany jest z domowym makaronem, ale jeśli nie macie czasu lub nie potraficie go zrobić, wybierzcie makaron robiony z dodatkiem jajek (np. krajankę). Rosół dobrze smakuje też z ziemniakami, lanymi kluseczkami czy kostką z kaszy manny.

Jak zrobić przepyszny rosół? Wskazówki:

  • Dobry rosół potrzebuje czasu. Powinien gotować się długo, w dużym garnku, na niewielkim ogniu i bez przykrycia. Przy tej zupie nie ma pośpiechu!
  • Niektórzy do gotowania rosołu mają osobny garnek. Dzięki temu nie przechodzi smakiem innych potraw.
  • Marchewkę i pietruszkę można lekko naciąć na końcach - na krzyż - aby lepiej oddawały smak.
  • Warzywa i mięso zalewamy lodowatą wodą, nie wrzucamy składników do gotującej się wody.
  • Rosół solimy dopiero po dwóch godzinach (kiedy mięso odda smak), ale nie mieszamy go od razu.
  • Do rosołu dorzucamy cebulkę opaloną nad palnikiem, dzięki niej zupa będzie klarowna i uzyska ładny kolor.
  • Warto również dodać łyżkę octu, który lepiej rozpuści kolagen. Więcej o tym pisaliśmy tutaj:
Więcej o: