Choć nie ma zbyt wiele smaku, jest celem wielu grzybiarzy. Nic dziwnego - sami spójrzcie

Lakówka ametystowa prezentuje się pięknie, ale nie jest zbyt smaczna. Do czego wykorzystać ją w kuchni? Czy można pomylić ją z innymi grzybami? I... dlaczego jest wykorzystywana w kryminalistyce?

Aromatyczne rydze, przepyszne borowiki, kanie na schabowe... Większość grzybów poszukiwana jest ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Lakówka ametystowa zdecydowanie do nich nie należy, ale za to prezentuje się wyśmienicie. Gdzie jej szukać? Wyjaśniamy.

Lakówka ametystowa - co to za grzyb?

Nazwa tego grzyba wskazuje na powiązanie z ametystem, kamieniem szlachetnym. Chodzi oczywiście o kolor - lakówki najczęściej są właśnie fioletowe. Te niewielkie grzybki nazywane są czasem "oszustkami" czy "zwodnicami", ponieważ pod wpływem pogody lub ze starości zmieniają kolor na brązowawy lub żółtawy.

Lakówki są nieduże, wyrastają maksymalnie do 12 cm, trzonki są cieniutki, a grzybki wręcz rachityczne. Kapelusze mają kształt dzwonka, większe okazy są nieregularne, lekko podwinięte do dołu. Pod kapeluszem lakówka ma blaszki, które pozostają intensywnie fioletowe nawet gdy cały grzyb straci barwę.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Niekiedy bywa mylona z niejadalnym zasłonakiem wonnym (grzyby są zdecydowanie większe) lub trującą grzybówką fioletowawą (grzyby mają jasny, białobeżowy kolor i jedynie zabarwienie fioletowawe).

Występowanie lakówki i jej powiązania z kryminalistyką

Lakówkę można spotkać w polskich lasach iglastych i liściastych od czerwca do października. Należy do grzybów amoniakolubnych, więc często występuje na glebach, w których występuje mocznik, amoniak lub sole amonowe. Należą do nich m.in. miejsca po latrynach, dawne cmentarze, masowe groby np. ofiar zbrodni wojennych, ale także miejsce pochówku ofiar przestępstw. Z tego względu jest cenną wskazówką dla kryminalistów.

Zastosowanie lakówki w kuchni

Choć lakówka ametystowa nie jest zbyt smaczna - grzyb jest dość kruchy, a smak i zapach ledwo wyczuwalny - niektórzy grzybiarze chętnie ją zbierają. Ze względu na swój wygląd podawana jest czasem w roli dekoracji, np. sałatek, dań z grzybów lub mięs.

Więcej o: