Jak zrobić sos grzybowy - klasyczny przepis na sos z grzybami
Jak zrobić sos grzybowy w wersji podstawowej? To prostsze niż może się wydawać. Sos wykonuje się niezwykle szybko, a przy tym ma on fenomenalny smak. Sos grzybowy możemy podawać w wielu kompozycjach kulinarnych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, mięsa, kaszy bądź placków. Sosy grzybowe to bogactwo smaków. Poniżej podajemy przepis na sos w wersji tradycyjnej.
Składniki:
- 500 g grzybów - najlepiej leśnych
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie (mieszanki możemy komponować według swoich indywidualnych potrzeb)
- 1 cebula
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej/ orkiszowej
- odrobina wody oraz oleju
Wykonanie:
- W pierwszym etapie zajmujemy się dokładnym umyciem grzybów. Następnie obieramy je i kroimy na drobniejsze elementy. Mogą to być na przykład plasterki.
- Podobnie robimy z cebulą. Jeżeli nie przepadamy za jej intensywnym zapachem, jaki wydobywa się podczas krojenia, warto użyć specjalistycznej maszynki, która pozwoli nam poszatkować drobno warzywo.
- Cebulę dusimy na małym ogniu. W taki sposób, aby poddać ją procesowi zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby.
- W kolejnym kroku przechodzimy do dodania przypraw.
- Dalej, zajmujemy się wykonaniem "zaprawki". Mąkę, śmietanę oraz wodę mieszamy na jednolitą masę. Wyrównujemy temperaturę i dodajemy do całości masy.
- Całość gotujemy. Nasz sos jest gotowy.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis:
Sos grzybowy - przepis z kurkami
Sos grzybowy: przepis kurkowy to kolejny z czołowych sosów polskiej kuchni. Bogaty aromat i nietuzinkowy smak kurek, powoduje, że bardzo często po nie sięgamy. Kurki tworzą doskonały duet z makaronem lub mięsem. Oto i receptura:
Do wykonania sosu kurkowego będziemy potrzebowali:
- 500 g kurek
- 1 duża cebula
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól - szczególnie polecamy kłodawską bądź himalajską
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany 18%
- odrobina wody
- masło do smażenia lub olej
Wykonanie:
- Kurki myjemy i duże okazy kroimy. Małe kurki możemy pozostawić w całości.
- Cebulę obieramy i szatkujemy lub kroimy na bardzo drobną kostkę.
- Następnie dusimy ją na patelni. Pamiętajmy o tym, aby ogień był mały.
- Do cebuli dorzucamy kurki i podlewamy je niewielką ilością wody.
- Dodajemy przyprawy.
- W szóstym kroku przechodzimy do wykonania "zaprawki"
- Po wyrównaniu temperatur, dokładamy ją do głównej masy. Przepis jest gotowy.
Sos pieczarkowy - dowiedz się jak wykonać sos bez zagęszczania mąką
Sos pieczarkowy to istny "top of the top" wśród grzybowych sosów. Pieczarki są na naszych stołach przez cały rok, nie tylko w okresie jesieni. Przedstawimy przepis, który nie wymaga zagęszczania mąką. Jest to bardzo dobra opcja dla osób, które nie mogą spożywać pszenicy, glutenu.
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 2 duże cebule
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
- odrobina wody
- masło klarowane do smażenia
- 4 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
- Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Cebulę umieszczamy na patelni. Po poduszeniu, dodajemy pieczarki.
- Następnie przyprawiamy.
- Do sosu dodajemy śmietanę. Pamiętajmy o wyrównaniu temperatur.
- Na koniec można posypać koperkiem.
Przepisów na grzybowe sosy jest bardzo wiele. Bogaty zasób gatunków, daje nam jeszcze większe możliwości tworzenia. Sos grzybowy, przepis na udane danie! Eksperymentujmy, działajmy i smakujmy, a efekty mogą nas zaskoczyć!
Zobacz też: Szybka zupa na obiad? Grzybowa z makaronem to danie, które wykonasz w kilka minut