Sosy grzybowe - jesienne "must do". Jak zrobić sos grzybowy?

Sosy grzybowe są stałym elementem naszego polskiego menu. Zwłaszcza w okresie września, kiedy w lasach mamy istny wysyp grzybów, a grzybobranie trwa się w najlepsze. Poza sezonem na grzyby leśne warto poznać przepis na sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Poznaj przepisy na domowe sosy grzybowe.

Jak zrobić sos grzybowy - klasyczny przepis na sos z grzybami

Jak zrobić sos grzybowy w wersji podstawowej? To prostsze niż może się wydawać. Sos wykonuje się niezwykle szybko, a przy tym ma on fenomenalny smak. Sos grzybowy możemy podawać w wielu kompozycjach kulinarnych. Będzie wspaniałym dodatkiem do ziemniaków, mięsa, kaszy bądź placków. Sosy grzybowe to bogactwo smaków. Poniżej podajemy przepis na sos w wersji tradycyjnej.

Składniki:

  • 500 g grzybów - najlepiej leśnych
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie (mieszanki możemy komponować według swoich indywidualnych potrzeb)
  • 1 cebula
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej/ orkiszowej
  • odrobina wody oraz oleju

Wykonanie:

  1. W pierwszym etapie zajmujemy się dokładnym umyciem grzybów. Następnie obieramy je i kroimy na drobniejsze elementy. Mogą to być na przykład plasterki.
  2. Podobnie robimy z cebulą. Jeżeli nie przepadamy za jej intensywnym zapachem, jaki wydobywa się podczas krojenia, warto użyć specjalistycznej maszynki, która pozwoli nam poszatkować drobno warzywo.
  3. Cebulę dusimy na małym ogniu. W taki sposób, aby poddać ją procesowi zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone grzyby.
  4. W kolejnym kroku przechodzimy do dodania przypraw.
  5. Dalej, zajmujemy się wykonaniem "zaprawki". Mąkę, śmietanę oraz wodę mieszamy na jednolitą masę. Wyrównujemy temperaturę i dodajemy do całości masy.
  6. Całość gotujemy. Nasz sos jest gotowy.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis:

Sos grzybowy - przepis z kurkami

Sos grzybowy: przepis kurkowy to kolejny z czołowych sosów polskiej kuchni. Bogaty aromat i nietuzinkowy smak kurek, powoduje, że bardzo często po nie sięgamy. Kurki tworzą doskonały duet z makaronem lub mięsem. Oto i receptura:

Do wykonania sosu kurkowego będziemy potrzebowali:

  • 500 g kurek
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól - szczególnie polecamy kłodawską bądź himalajską
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • odrobina wody
  • masło do smażenia lub olej

Wykonanie:

  1. Kurki myjemy i duże okazy kroimy. Małe kurki możemy pozostawić w całości.
  2. Cebulę obieramy i szatkujemy lub kroimy na bardzo drobną kostkę.
  3. Następnie dusimy ją na patelni. Pamiętajmy o tym, aby ogień był mały.
  4. Do cebuli dorzucamy kurki i podlewamy je niewielką ilością wody.
  5. Dodajemy przyprawy.
  6. W szóstym kroku przechodzimy do wykonania "zaprawki"
  7. Po wyrównaniu temperatur, dokładamy ją do głównej masy. Przepis jest gotowy.

Sos pieczarkowy - dowiedz się jak wykonać sos bez zagęszczania mąką

Sos pieczarkowy to istny "top of the top" wśród grzybowych sosów. Pieczarki są na naszych stołach przez cały rok, nie tylko w okresie jesieni. Przedstawimy przepis, który nie wymaga zagęszczania mąką. Jest to bardzo dobra opcja dla osób, które nie mogą spożywać pszenicy, glutenu.

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 2 duże cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
  • odrobina wody
  • masło klarowane do smażenia
  • 4 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

  1. Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  3. Cebulę umieszczamy na patelni. Po poduszeniu, dodajemy pieczarki.
  4. Następnie przyprawiamy.
  5. Do sosu dodajemy śmietanę. Pamiętajmy o wyrównaniu temperatur.
  6. Na koniec można posypać koperkiem.

Przepisów na grzybowe sosy jest bardzo wiele. Bogaty zasób gatunków, daje nam jeszcze większe możliwości tworzenia. Sos grzybowy, przepis na udane danie! Eksperymentujmy, działajmy i smakujmy, a efekty mogą nas zaskoczyć!

Zobacz też: Szybka zupa na obiad? Grzybowa z makaronem to danie, które wykonasz w kilka minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.